Wat hebben EU aan censuur en Ollongren aan fake nieuws? – De Lange Mars Plus

wat-hebben-eu-aan-censuur-en-ollongren-aan-fake-nieuws?-–-de-lange-mars-plus

08-06-19 09:08:00,

Foto 123rf

Dat alternatieve media zich druk maken over censuur omdat hen het werken onmogelijk wordt gemaakt is logisch. Maar op welke manier schaden censuur en fake nieuws mensen die zeggen helemaal niets te maken (willen) hebben met het ‘politieke zooitje’? Een verslag van hoe censuur kan leiden tot absolute gehoorzaamheid.

Censuur betekent het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Maar waarom is het voor machthebbers zo belangrijk om censuur uit te oefenen?

Perceptie

De manier waarop de mens leeft wordt grotendeels beïnvloed door zijn perceptie van de werkelijkheid, zeg maar zijn waarneming. Als de overheid via massamedia voortdurend naar buiten brengt dat er dreiging van terrorisme is, gewoon omdat het bureau dat dit niveau meet ieder kwartaal verslag moet doen, dan creëert de overheid voor de burger een atmosfeer van angst. De perceptie van de NOS-journaalkijker die dit ‘nieuws’ regelmatig over zich heen krijgt is dat Nederland onveilig is.

Hetzelfde geldt voor het melding maken van misdaden. Door iedere misdaad in ons land in beeld te brengen suggereert de nieuwsvoorziener dat Nederland gevaarlijk is. Zelfs als de kans dat een burger van een misdaad slachtoffer wordt heel gering is. Deze informatie leidt tot de perceptie dat de werkelijkheid levensgevaarlijk is.

Wanneer de Gele Hesjes in Frankrijk starten met hun acties presenteren de massamedia hen als achterlijke boerenkinkels, raddraaiers. Om dit te bereiken laten ze niets anders zien dan dat er een auto in brand gestoken wordt, zonder onderzoek naar de daders. De suggestie is dat de Gele Hesjes dit doen en de perceptie is dat het allemaal oproerkraaiers zijn.

Beeld

De nieuwsvoorziening door het Journaal en de massa media (niet voor niets ook wel corporate media genoemd) wijkt niet veel van elkaar af. Bij het gebrachte nieuws hoort een bepaald beeld en daar past een zeker gedrag bij: de politie mag zonder meer deze raddraaiers in elkaar slaan.

Een ander voorbeeld is het Rusland van Poetin. De massamedia benadrukken in tal van nieuwsberichten dat Poetin een dictator, een homohater en een bedreiging voor Europa is. De gewenste perceptie van Rusland is dat het een bedreiging voor Europa vormt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: