Martelingen in Riga – De Lange Mars Plus

martelingen-in-riga-–-de-lange-mars-plus

12-06-19 08:41:00,

Foto R. Vellekoop

Schrikken we nog van een dergelijke titel of zijn we eraan gewend geraakt? Een rondgang door martelland van vroeger tot nu, van de Czeka in Riga naar de CIA in Guantanamo Bay. Van Letse verzetsstrijders tot Julian Assange. Leren we dan nooit iets van het lijden dat we elkaar aandoen?

In 1939 heeft de Sovjet Unie het nietige Letland ingenomen. Om het verzet te breken en uit wantrouwen tegen de bevolking gebruiken ze een statig gebouw in Art deco stijl aan de Brivibus Iela nummer 61 in Riga. Meestal gaat hier ‘s nachts de poort open om gevangen genomen burgers hier op te sluiten en te ‘behandelen’. Dat is een activiteit van de gevreesde Czeka (later KGB), de geheime politie van de USSR. Deze activiteit voeren ze uit tot 1991 met een kleine pauze wanneer nazi Duitsland Letland bezet.

De geheime dienst licht de burgers meestal ‘s nachts van hun bed. Aanvankelijk zijn het verzetsstrijders en critici van het bewind, later kunstenaars en schrijvers. Aan familie en relaties wordt geen informatie verstrekt. Bij aankomst in het statige gebouw worden ze verhoord om hun biografie te kunnen optekenen. Daarna moeten ze hun kleding uittrekken en worden ze grondig gefouilleerd alsof ze nog even wat hebben kunnen meenemen. Hun kleding krijgen ze later terug ontdaan van knopen, linten, elastiek en dergelijke om te voorkomen dat ze daarmee zelfmoord plegen. Iedere stap brengt meer vernedering.

Ze worden opgesloten in kleine ruimtes met te veel mensen zodat mensen ook op de grond moeten liggen of in een dergelijk enge cel dat ze alleen maar rechtop kunnen blijven staan. De cellen zijn bijna allemaal te heet gestookt, tenzij je gestraft wordt met de isoleercel waar het juist ijzig koud is. Tussendoor worden ze verhoord en voornamelijk psychisch gemarteld, zo wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ze zo min mogelijk kunnen slapen. Tijdens het verhoor wordt gedreigd hun familie op te pakken als ze niet willen meewerken.

Ieder detail wordt gebruikt om medemensen, want dat zijn het nog steeds, te kwellen. Het voedsel dat de gevangenen krijgen is half verrot.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: