De ondergang van een Nederlandse btw-fraudeur

04-07-19 06:49:00,

Vanuit Zoetermeer draait computer-groothandelaar Rino P. al meer dan 10 jaar mee in de Champions League van de internationale btw-carrousels. Hij verdiende miljoenen, maar liep afgelopen jaar twee keer hard tegen de lamp. Het resultaat: veroordelingen in zowel Spanje als Duitsland. Follow the Money beschrijft de handel en wandel van Rino en zijn kompanen.

Over dit verhaal

Waar gaat dit over?

Centraal in dit verhaal staat de Nederlandse ondernemer Rino P. Sinds de eeuwwisseling bouwde hij een indrukwekkend handelsimperium op: op het hoogtepunt behaalde hij een omzet van een half miljard euro.

Maar er zat een luchtje aan de groei: de resultaten van P. kregen een flinke boost dankzij internationale btw-carrousels.

Waarom moet ik dit lezen?

Btw-carrouselfraudeurs plunderen jaarlijks naar schatting 50 miljard euro uit Europese belasting-schatkisten. Zulke bedragen tarten het voorstellingsvermogen. Om te laten zien hoe dergelijke netwerken opereren, zoomen we daarom in op één fraudepraktijk.

Hoe heeft FTM dit onderzocht?

Follow the Money achterhaalde talloze niet-openbare vonnissen en documenten uit strafdossiers van zowel de Spaanse, Duitse en Belgische justitie. Hiermee konden we een beeld vormen hoe de carrousels in de praktijk draaiden. Daarnaast spraken we met oud-medewerkers, hoogleraren en kenners van de IT-markt.


Lees verder

‘Oud-leerling in Quote’, kondigt schoolkrant De Tas van het Sint-Maartenscollege in Voorburg in november 2007 trots aan. Deze oud-leerling heet Rino P. (46), en hij werd door zakenblad Quote uitgeroepen tot de rijkste inwoner van Zoetermeer.

De in Den Haag geboren Rino, zoon van een Italiaanse vader en een Spaanse moeder, is op dat moment bezig met de groothandel van Intel Pentium-processoren, grafische kaarten en andere computeronderdelen. Met groot succes: ‘Hij is goed voor zo’n 20 miljoen euro,’ schrijft de schoolkrantredacteur van dienst.

Wat de schoolkrant niet haalt — en wat bijna niemand weet — is dat Rino op dat moment actief deelneemt in omvangrijke btw-carrousels. In totaal zullen die de Spaanse fiscus tussen 2003 en 2006 zo’n 400 miljoen euro afhandig maken.

En het blijft niet bij deze ene Spaanse btw-molen, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Rino werkte later ook samen met Belgische en Britse btw-kompanen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: