Kap honderden bomen met succes tegengehouden – De Lange Mars Plus

kap-honderden-bomen-met-succes-tegengehouden-–-de-lange-mars-plus

13-07-19 11:47:00,

Foto R. Vellekoop – Lelylaan Amsterdam

Naast nederlagen (zoals Amsterdam waar op dit moment massaal gekapt wordt) zijn er ook succesvolle acties tegen de voorgenomen kap van honderden bomen op verschillende plaatsen in het land. Het leert ons dat de inzet van een burgerinitiatief bij de provincie en gemeente succes kan hebben. Het levert ook een nieuw inzicht waarom overheden zoveel bomen aan het kappen zijn. We beginnen met twee succesverhalen en sommen de 8 redenen op die overheden kunnen inzetten om bomen te kappen.

Hoeksche Waard / Ruurlo / Groenlo

Honderden gezonde eiken langs N319 gered van de kettingzaag na flink verzet.

Gemeente wilde meer dan 300 eiken zomaar vernietigen.#bomenkap

https://t.co/9Ihn9koqjV

— De Lange Mars Plus (@delangemars) 6 juli 2019

De kap van honderden eiken in Gelderland (Ruurlo/Groenlo) is voorlopig van de baan. Het gaat om meer dan 300 eiken waarvan sommige 150 jaar oud zijn. De provincie wil kappen voor verkeersveiligheid langs de N319. Via een burgerinitiatief lukt het Bomenstichting Achterhoek, Stichting Natuurlijk Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo een motie hierover op de agenda van de provincie te krijgen. Of dit uitstel ook definitief afstel betekent is nog niet bekend, omdat de provincie een onderzoek gaat starten voor mogelijke kap in 2020.

 

Opnieuw massale #bomenkap dankzij burgerinitiatief tegengehouden.

Petitie met 2300 handtekeningen zorgt voor heroverweging bomenkap langs de N489 https://t.co/C3IhfTDAJ4

— De Lange Mars Plus (@delangemars) 13 juli 2019

In de Hoeksche Waard wil de provincie Zuid-Holland kappen langs de N489. Het gaat om meer dan 300 bomen. Dankzij een petitie met 2300 handtekeningen gaat de wethouder het nog eens bekijken. Onder het mom van verkeersveiligheid moesten de bomen weg. Daarop hebben burgers een second opinion bij een bomenexpert gevraagd. Het blijkt dat de bomen niet ziek zijn en evenmin aan het einde van hun leven (waardoor het een onveilige situatie voor het verkeer langs de weg wordt). Tijdens de behandeling van de zaak in een vergadering van de Provinciale Staten op 3 juli is al naar voren gekomen dat de bomen aan het ‘einde commerciële levensduur’ zijn gekomen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: