Grote steden draaien privatisering terug – De Lange Mars Plus

grote-steden-draaien-privatisering-terug-–-de-lange-mars-plus

27-07-19 07:02:00,

Foto 123rf

In de Atlas van Utopia’s staan activiteiten die bijdragen aan radicale veranderingen in de maatschappij. De Atlas laat over 2018 en 2019 zien dat allerlei ogenschijnlijk utopische acties dankzij veel inzet van de bevolking toch uiteindelijk resultaat hebben. Het terugdraaien van de privatisering van diensten als water- en energievoorziening lukt uitstekend.

Barcelona

Sinds februari 2018 biedt de openbare duurzame energiemaatschappij Barcelona Energia (BE) een alternatief voor grote energiemaatschappijen. BE staat op tegen de bedrijfslobby’s en zorgt voor autonomie en de macht aan de burgers, volgens de initiatiefnemers. De openbare energiemaatschappij slaagt erin energie aan de stad en aan een groeiend aantal burgers te leveren.

De ongeveer 200 Gigawatt per uur aan energie is afkomstig van zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen, zoals bibliotheken en buurtcentra. Op deze manier is BE (deels?) zelfvoorzienend in de energie behoefte. Barcelona Energia is de grootste honderd procent openbare duurzame elektriciteitsleverancier van Spanje. Steden zoals Cádiz, Pamplona en Palma de Mallorca hebben ook plannen om het voorbeeld van Barcelona te volgen.

Parijs

Voor 2010 zorgen vier lichamen, twee particuliere bedrijven Suez en Veolia en twee overheidsbedrijven voor de drinkwatervoorziening. Gevolg van deze manier van organisatie is dat de waterprijzen worden opgedreven. Vandaar dat wordt besloten de watervoorziening weer te deprivatiseren. Het openbare drinkwaterbedrijf Eau de Paris (EDP) levert aan drie miljoen gebruikers.

Tijdens het eerste jaar van het EDP wordt een besparing van 30 miljoen behaald waardoor de waterprijs met 8% kan dalen. Zelfs per 1 januari 2019 is de prijs altijd nog lager dan voor 2010. Daarnaast is voor mensen zonder toegang tot drinkwater een netwerk aangelegd van 1.000 vrije openbare fonteinen in samenwerking met organisaties die daklozen en vluchtelingen ondersteunen.

Valladolid

Tientallen jaren hebben de inwoners van de Spaanse stad Valladolid last van slechte service en hoge prijzen voor hun drinkwatervoorziening. In 2015 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ontstaat er een drie partijen coalitie in het gemeentebestuur. Het toeval wil dat zij alle drie de drinkwatervoorziening in hun programma’s hebben opgenomen. Het contract met het particuliere bedrijf Aguas de Valladolid loopt af en watervoorziening komt na 20 jaar voor het eerst op de politieke agenda.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: