Het Amerikaanse model voor een

het-amerikaanse-model-voor-een

31-07-19 11:06:00,

Ter gelegenheid van de groteske toespraak door Giuseppe Conte ten overstaan van de Italiaanse ambassadeurs herinnert Manlio Dinucci ons eraan dat, wat voor sympathie wij ook mogen hebben voor de bevolking van de Verenigde Staten, hun land nog steeds de grootste veroveraar van de mensheid is. We kunnen in geen geval beweren dat we hun “waarden” delen.

JPEG - 23.7 kB

Ook al blijft de oppositie de regering aanvallen en zijn er verschillen binnen de regering zelf, toch is er niet één kritische stem gehoord in de hele parlementaire kring, toen premier Giuseppe Conte op de ambassadeursconferentie (26 juli) de belangrijkste thema’s van zijn buitenlands beleid presenteerde, alsof dit het bewijs zou zijn van een brede multipartizanen consensus.

Bovenal, definieerde Conte de rol van de Italiaanse positie in de wereld: “Onze betrekkingen met de Verenigde Staten blijven kwalitatief verschillen van onze betrekkingen met andere mogendheden, omdat ze gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden en principes die de basis vormen van de Republiek en een integraal onderdeel van onze Grondwet: democratische soevereiniteit, de vrijheid en gelijkheid van alle burgers, de verdediging van de fundamentele rechten van de mens”. Premier Conte herinnert ons er dus niet alleen aan dat de VS onze “bevoorrechte bondgenoot” is, maar stelt ook een leidend beginsel vast: Italië neemt de Verenigde Staten als model voor een democratische samenleving.

Dit is een kolossale historische bedotterij.

Wat betreft de “vrijheid en gelijkheid va^p^pn alle burgers”, hoeven we alleen maar te onthouden dat Amerikaanse burgers vandaag de dag nog steeds officieel geïdentificeerd worden op basis van “ras” – blanken (verdeeld tussen niet-Spaanse en Spaanse burgers), zwarten, inheemse Amerikanen, Aziaten, inheemse Hawaïanen – en dat de gemiddelde levensomstandigheden van de zwarten en de Latijns-Amerikanen (Latijns-Amerikanen die tot alle “rassen” behoren) veruit het slechtst zijn.

Wat betreft de “verdediging van de fundamentele rechten van de persoon”, is het genoeg om te onthouden dat in de VS meer dan 43 miljoen burgers (14 %) in armoede leven, dat ongeveer 30 miljoen burgers geen sanitaire voorzieningen hebben, en dat vele anderen niet over voldoende gezondheidszorg beschikken (bijvoorbeeld om een lange chemotherapie te bekostigen in het geval van een kanker). En bovendien, nog steeds wat betreft de “verdediging van de fundamentele rechten van de persoon”, moeten we alleen maar vaststellen dat duizenden ongewapende zwarte mensen straffeloos vermoord zijn door blanke politieagenten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: