Geen weiden als wiegende zeeën | Uitpers

geen-weiden-als-wiegende-zeeen-|-uitpers

13-08-19 05:30:00,

Voor wie droomt van ‘weiden als wiegende zeeën’ zou dit verplichte literatuur moeten zijn. Maar eveneens voor zij die vasthouden aan ‘plan B’ of aan verhalen over ‘verraad’ en ‘grondrechten’ en ‘soevereiniteit’. Niet dat soevereiniteit en grondrechten niet belangrijk kunnen zijn, het hangt er maar van af hoe je ze invult.

DiEM25 is inmiddels een uit de kluiten gewassen paneuropese beweging geworden. De Europese verkiezingen hadden helaas geen positief resultaat, maar Yanis Varoufakis, de stichter van de beweging, werd met acht medestanders wel verkozen in het Griekse Parlement. De beweging werkt en bouwt voor, met een campagne voor een New Green Deal en democratie. Er werd drie jaar lang geschreven aan een programma en aan standpunten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze werden nu gebundeld in een weliswaar lijvig maar erg lezenswaardig boek: ‘A Vision for Europe’, een eye-opener voor iedereen die nooit zo lang stil stond bij Europese integratie, democratie, nationalisme en ja, arbeid, milieu, migratie, cultuur, technologie en ga zo maar door.

De auteurs zijn niet van de minste: Yanis Varoufakis, uiteraard, Srecko Horvat, die er bij was nog voor het begon, Slavoj Zizek, Noam Chomsky, Saskia Sassen, Naomi Klein, Ann Pettifor, John Christensen, James Galbraith, Caroline Lucas en nog vele anderen. Sommigen zijn hier wellicht minder bekend, maar leverden uitstekende bijdragen.

Dit boek is vooral waardevol omdat het afstapt van de plat getreden paden, het klaagt niet over de stand van de wereld, maar stelt concrete en meteen haalbare alternatieven voor. Het doet je nadenken over de Staat, over democratie, over wat de Europese Unie kan doen, zowel als over hoe de economie en de financiën op twee foute benen lopen, over de schande van de belastingontwijking, over algoritmische soevereiniteit die je toelaat meteen op te treden tegen Über en AirBnB, over waarom politiek in cultuur een goede combinatie is.

Het grote verschil tussen deze beweging en vele andere die inmiddels verdwenen of op sterven na dood zijn, is dat ze het volmondig eens is met de vele kritiek op de Europese Unie, haar beleid en de manier waarop haar instellingen werken. Maar haar conclusie is niet dat ze dus best zo snel als mogelijk verdwijnt, wel dat we er sito presto actief moeten in worden, dat we aan politiek moeten doen, dat we concrete beleidsvoorstellen moeten uitwerken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: