VS ‘dreigen’ troepen terug te trekken uit Duitsland

vs-‘dreigen’-troepen-terug-te-trekken-uit-duitsland

15-08-19 09:37:00,

De herhaalde en haast op een ultimatum lijkende eis van de Amerikaanse president Donald Trump, dat Duitsland meer aan Defensie besteedt, is misplaatst. Want Duitsland wordt niet bedreigd, ook niet door Rusland, waar de NAVO een boeman van maakt.

Duitsland moet volgens de Amerikaanse regering meer geld voor de verschillende oorlogen van de Verenigde Staten en de NAVO uitgeven. Als het daadwerkelijk slechts om de verdediging van Duitsland zou gaan, dan zou een procent van het bruto binnenlands product wel volstaan.

“Werkelijk beledigend”

Kort voor zijn geplande reis naar Europa, liet Trump in deze kwestie zijn ambassadeur in Berlijn weer eens van de ketting. Deze Richard Grenell staat bekend om zijn onhoffelijkheid, die dikwijls koloniaal aandoet. Zo verklaarde Grenell onlangs dat het “werkelijk beledigend” zou zijn dat de Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten voor de stationering van naar verluidt 50.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland. Waarop hij nog een afgunstige verwijzing naar Duitslands handelsoverschot liet volgen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

“Collectieve verdediging” – 70 jaar geleden werd NAVO opgericht

Wat de Amerikaanse militaire aanwezigheid de Duitse belastingbetaler kost, laat Grenell in zijn rekensommetje gemakshalve buiten beschouwing. En als de kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler dan te bar zijn, waarom trekken de VS hun militairen dan niet gewoon terug? Van een bezetting is immers geen sprake meer, toch?

Polen wil graag meer Yankees

Hulp kreeg Grenell van zijn collega in Warschau, Georgette Mosbacher. Zij stelde dat Polen, in tegenstelling tot Duitsland, wel de NAVO-afspraak over Defensie-bestedingen nakomt en dat ze het zou verwelkomen als Amerikaanse troepen van Duitsland naar Polen verplaatst zouden worden. Dat zou mooi aansluiten op de wens van de Poolse regering, die al langer vraagt om grotere Amerikaanse militaire aanwezigheid en daarvoor de bouw van een ‘Fort Trump‘ voorstelde.

Aan het Amerikaanse wezen moet de wereld genezen

In Washington lijkt men daadwerkelijk te geloven dat de suggestie van een vertrek van Amerikaanse militairen uit Duitsland daar als een dreigement gezien zou worden. Bij een van zijn eerdere maningen om meer geld aan Defensie te besteden, voerde Trump aan dat een land ook voor de “eer” om Amerikaanse troepen op zijn grondgebied te huisvesten zou moeten betalen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: