De opmars van de cyberjunk

16-08-19 08:59:00,

Jan Kuitenbrouwer bekent schuld: ook hij zit vaker met zijn telefoon in de hand dan hem lief is. Maar bijna in een ongeluk verzeild raken doordat een vrachtwagenchauffeur z’n mobieltje slecht kan wegleggen: dat is andere koek. Wat maakt dat internet zo verslavend is geworden? Doet die eindeloze stroom van notificaties, nieuwe berichten en filmpjes iets met onze hersenen?

Het had ook anders kunnen aflopen, dan had u dit stuk niet gelezen. Het was op de A27, bij Utrecht. Ik voegde in en kwam achter een truck met oplegger die de witte lijnen waartussen hij reed niet leek op te vatten als de uiterste grens van zijn rijbaan, maar als een ruwe koersaanduiding. Niemand ging hem direct links voorbij, iedereen schoof veiligheidshalve door naar de derde baan. Toen ik dat ook wilde doen, besloot een ongeduldig type op de uiterst linkse baan rechts te gaan inhalen, ik kwam direct naast de truck te rijden, die, zul je altijd zien, net weer een slinger naar links inzette. Ik kon alleen nog maar hard remmen, dook terug achter de oplegger, mijn achterligger reageerde nét iets te laat en reed mijn linkerspiegel eraf. In de twee seconden dat ik naast de vrachtwagen reed zag ik de geheven linkerhand van de chauffeur en de witblauwe gloed op zijn gezicht: hij zat op zijn telefoon te kijken.

Ik doe het zelf soms ook. Eric Smit, hoofdredacteur van FTM, is een uiterst onderhoudend spreker, zelf ben ik geloof ik ook geen al te saaie gesprekspartner, en toch, als wij samen aan een cafétafel zitten, zijn er momenten waarop wij allebei in onze telefoon verdiept zijn, zwijgend. Het begint met een telefoontje dat je ‘even moet nemen’, en als je hem dan toch in je hand hebt loop je nog even snel je mail, whatsapp en what have you langs. De  afgelopen jaren doet zich overal in de ontwikkelde wereld een opmerkelijke stijging voor in het aantal doodgereden voetgangers. Verkeersexperts en politiemensen wijzen eensgezind de oorzaak aan: smartphones.

Die nieuwe digitoop was gewoon té aantrekkelijk. Als markt, als middel voor mind control en, zo blijkt inmiddels, als drug

In The Game – op FTM uitstekend besproken door Hans Schnitzler – stelt de Italiaanse filosoof Alessandro Baricco dat de digitale revolutie niet de oorzaak is van een fundamentele verandering van onze mentale staat,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: