Overeenkomst onderdrukking Palestijnen en bevolking van Kashmir – DocP

overeenkomst-onderdrukking-palestijnen-en-bevolking-van-kashmir-–-docp

21-08-19 10:52:00,

Afgelopen week vroeg het Palestijns Comité van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging aandacht voor de kwestie Kashmir. India volgt daar een onderdrukkingspolitiek die duidelijke overeenkomsten vertoont met de bezettingspolitiek van Israël. De toenadering die de laatste jaren tussen beide landen plaatsvindt en de levendige wapenhandel tussen beide heeft daar alles mee te maken. Het onderstaande is een verklaring van het Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions National Committee (BNC) van 14 augustus j.l.

Solidariteit en eenheid in verzet tegen mondiale militarisering: BNC-verklaring over Kashmir

Het Nationaal Comité van de Palestijnse Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) Beweging, de grootste coalitie binnen de Palestijnse gemeenschap, deelt de shock en woede van de bevolking van Kashmir en van democratische krachten in India en wereldwijd over het autoritaire besluit van de Indiase regering, geleid door de Bharatiya Janta Partij (BJP), om van het ene op het andere moment de relatieve autonomie van Jammu en Kashmir ongeldig te verklaren. Wij veroordelen het in toenemende mate gebruik van Israëlische paradigma’s en strategieën door de huidige Indiase regering.

Door met een presidentieel decreet discutabele wetswijzigingen aan te brengen in de Indiase grondwet, heeft de rechtse regering in Dehli de internationaal erkende rechten van de inwoners van Kashmir verder ondermijnd, met name hun recht om democratisch te beslissen over hun toekomst, zonder hun medeweten of toestemming.

De Indiase regering bekrachtigde dit besluit op 5 augustus jl., terwijl het Kashmir afgesneden hield van de rest van de wereld: telefoonlijnen en internet afgesloten, de politieke leiders onder huisarrest geplaatst en de straten onder een strikt uitgaansverbod geplaatst, afgedwongen door een grootscheepse inzet van het leger, paramilitairen en politie.

De Kashmir vallei was al een van de meest gemilitariseerde regio’s in de wereld, en nu zijn er bijna een miljoen gewapende troepen gestationeerd om het bevelschrift van de regering uit te voeren. Het uitgaansverbod en communicatieverbod gelden nog steeds, een week later. Vrijdag kwamen de eerste berichten naar buiten over massale protesten in Srinagar, en dat er traangas werd afgevuurd en met scherp werd geschoten door Indiaas veiligheidspersoneel. Journalisten ter plekke spraken met slachtoffers in ziekenhuizen met letsel veroorzaakt door luchtdrukpistolen, sommige slachtoffers waren op weg om te gaan studeren of waren aan het brood bakken in hun winkels toen zij werden beschoten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: