Blijft er nog land over voor de bioboer? – Down To Earth Magazine

blijft-er-nog-land-over-voor-de-bioboer?-–-down-to-earth-magazine

02-09-19 01:48:00,

De prijzen van landbouwgrond in Europa stijgen razendsnel. Daardoor wordt het elke dag moeilijker om kleinschalige, biologische boerderijen te financieren. De oplossing komt van creatieve boeren, betrokken financiers en welwillende burgers.

 

totaal aantal views: 42; 40 views vandaag

Bioboer Hansketien
Beeld: Michael Rhebergen

Terwijl ik afreken bij biowinkel De Aanzet in Amsterdam valt mijn oog op een vierkante, aardekleurige poster die op de vloer ligt. ‘Biologische grond moet biologisch blijven’, staat er in koeienletters op. Voor een tientje kun je een vierkante meter biologische grond ‘vrij kopen’. Het blijkt een campagne om de biodynamische geitenboerderij Hansketien in het Drentse Mantinge te ondersteunen. Niet omdat Hansketien niet goed loopt. Hun geliefde grie, Hollandse fetakaas, wordt al dertig jaar verkocht in vrijwel alle biowinkels in Nederland. Toch was het haast onmogelijk voor eigenaren Peter Govers en Ina Eleveld om boeren te vinden die Hansketien wilden overnemen. Hoe kan dat?

Voor een tientje kun je een vierkante meter biologische grond ‘vrij kopen’
Grondprijs

“Er waren geïnteresseerden genoeg,” vertelt Govers aan de telefoon, “maar niemand kreeg de financiering rond.” De grondprijs, 63 duizend euro per hectare, vormde het voornaamste obstakel. “Die prijs staat natuurlijk helemaal niet in verhouding tot de agrarische waarde die het land opbrengt”, erkent Govers. Toen er na vijf jaar nog steeds geen opvolger was, zagen Govers en Eleveld geen andere mogelijkheid meer dan hun prachtige biodynamische boerderij te verkopen aan een conventionele, gifspuitende boer.

Liesbeth Brands-Hospers hoorde ervan op de Biobeurs in Zwolle, in 2018, en kwam onmiddellijk in actie. “Het zou echt doodzonde zijn geweest als Hansketien was verdwenen”, vertelt de kersverse boerin in een stacaravan op het erf van de geitenboerderij. Terwijl haar vrouw Monique crackers met huisgemaakte geitenkaas en honing smeert, vertelt Brands-Hospers hoe ze Hansketien hebben weten te redden.

“Een paar dagen na de Biobeurs zijn we hier gaan kijken met onze twee zoons”, herinnert Brands-Hospers zich. “De kinderen hebben het huis toen nauwelijks van binnen gezien – ze stonden gelijk in de schuur tussen de geiten.” Het gezin, dat dan al langer op zoek is naar een boerderij, besluit de sprong te wagen, samen met voormalig collega en compagnon Martijn Stam. Maar net als eerdere overnamekandidaten stuiten ze op de financiering van de grond, die bijna 900 duizend euro waard is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: