Morgenthauplan – Duitsland volledig deïndustrialiseren

morgenthauplan-–-duitsland-volledig-deindustrialiseren

02-09-19 04:57:00,

75 jaar geleden riep de Amerikaanse minister van Financiën Henry Morgenthau ertoe op om Duitsland na de overwinning door de geallieerden in een primitieve, agrarische staat te veranderen. Het Morgenthauplan kwam weliswaar nooit tot uitvoering, maar het beïnvloedde wel het bezettingsbeleid van de VS. 

Tijdens de Conferentie van Teheran eind 1943 kwamen de ‘grote drie’ Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill en Jozef Stalin tot een principeakkoord over de deling van Duitsland. Bovendien eiste Stalin dat Duitsland gedeïndustrialiseerd zou worden. Hierop begon in Amerikaanse regeringskringen de discussie over de concrete toekomst van Duitsland na de oorlog. Hierbij ontstonden twee facties: Aan de ene kant stonden de voorstanders van een ‘harde vrede’, met name het ministerie van Financiën. Aan de andere kant stonden de voorstanders van een ‘realistische vrede’, met name de ministeries van Oorlog en Buitenlandse Zaken.

Tegenstanders Morgenthauplan hadden aanvankelijk de overhand

In de zomer van 1944 hadden de laatsten duidelijk de overhand. Zij raadden in hun rapporten unisono een snelle economische wederopbouw van Duitsland aan. Niet in de laatste plaats om de bezettingskosten zo laag mogelijk te houden. In deze zin viel dan ook de Combined Directive for the Military Government in Germany prior tot Defeat or Surrender (CCS 551), de bezettingsrichtlijn voor de verenigde chefs van staven van de VS en Groot-Brittannië, van 28 april 1944 uit. Hieruit kwam dan weer het door de geallieerde opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower goedgekeurde Handbook for Military Government in Germany van juni 1944 voort.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Bernstein speelde handboek militair bewind aan Morgenthau door

Dit handboek bepaalde eveneens dat het overwonnen Duitsland zijn industrie zou behouden. Naar we nu weten, speelde een officier in Eisenhowers staf, kolonel Bernard Bernstein, het handboek door aan de toenmalige minister van Financiën, Henry Morgenthau. De politicus met Duits-Joodse wortels behoorde tot de binnenste kring van vertrouwelingen van president Roosevelt. Morgenthau haatte de “Teutoonse beesten” meer dan wat ook. Hij reageerde dan ook furieus toen hij op 5 augustus 1944 op een vlucht naar Engeland het handboek las. Na aankomst probeerde hij meteen Eisenhower, de Britse premier Churchill en zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Eden ervan te overtuigen, om de Duitse zware industrie volledig te ontmantelen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: