Hackers hebben de halve wereld

12-09-19 06:58:00,

Internet kan een wapen zijn, en een hacker een spion met ‘a license to kill’. In het onthullende (en soms verontrustende) boek ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’ onderzoekt Volkskrant-reporter Huib Modderkolk hoe digitale oorlogsvoering en spionage in hun werk gaan. Jan Kuitenbrouwer las het en huiverde. Moet het ergste nog komen, of wordt digitale spionage net als gewone spionage: een moeizame strijd met kleine succesjes?

Journalisten zouden eigenlijk verplicht  worden om de zoveel tijd hun oude werk terug te lezen. Mijn boek Mijn micro en ik, over hoe de personal computer in mijn leven kwam, verscheen in 1982. In het laatste hoofdstuk probeer ik de PC in historisch perspectief te plaatsen – wat zal hij op langere termijn voor ons betekenen? Mijn voornaamste zorg toen: dat er een tweedeling zal ontstaan van computer-haves en have-nots, en dat automatisering in ruimere zin grote werkloosheid zal veroorzaken. Geen van beiden vooruitzichten zijn bewaarheid. Iedereen heeft een computer, en de werkloosheid is nog steeds ongeveer even hoog (laag) als toen. De myopie van het moment, het is vrijwel onmogelijk om je eraan te onttrekken. ‘Je moet dat in zijn tijd plaatsen,’ zeggen we later, ‘dat zág men toen zo.’

1982 is ook het geboortejaar van Huib Modderkolk, wiens boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet vorige week verscheen. Over dertig jaar, in  2049, is hij 67 en ik hoop van harte dat hij dan in de gelegenheid is om op dit boek terug te kijken.

Modderkolk is een meester in het cultiveren van moeilijke bronnen, type deep throat

Het is oorlog is een briljant boek. Modderkolk is een journalistiek talent van de buitenklasse. Hij heeft de visie en de eigenzinnigheid om vroegtijdig een groot, nieuw en belangwekkend onderwerp te ontwaren, een wezenlijke eigenschap voor de truly great, om daar vastberaden achteraan te gaan en zich niet van de wijs te laten brengen door sceptische collega’s en zuinige, hitbeluste hoofdredacteuren. Daarnaast is hij een meester in het cultiveren van moeilijke bronnen, het type deep throat dat grote risico’s loopt door te praten, maar dat toch doet. Met die combinatie loop je als journalist niet alleen voor op de concurrentie,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: