Wat is er Gebeurd met Luigi Di Maio’s Antinucleaire Toezegging?, door Manlio Dinucci

wat-is-er-gebeurd-met-luigi-di-maio’s-antinucleaire-toezegging?,-door-manlio-dinucci

12-09-19 02:31:00,

Net als alle Europese milieupartijen is de vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio, zonder enige uitzondering, anti-Nuclear. Zij heeft zich sterk gemaakt voor dit thema. En zoals alle Europese milieupartijen, wanneer ze aan de macht komen, verdedigen ze de NAVO, haar oorlogen en haar nucleaire beleid.

JPEG - 42.6 kB

Is er dan eindelijk een minister van Buitenlandse Zaken die zich ertoe zal verbinden dat Italië toetreedt tot het VN-Verdrag inzake het verbod op kernwapens?

De neo-minister Luigi Di Maio heeft in 2017 de Ican Parliamentary Pledge ondertekend, de internationale coalitie waaraan de Nobelprijs voor de vrede is toegekend [1]. De politieke leider van de 5-sterrenbeweging – de huidige minister van Buitenlandse Zaken – heeft daarbij beloofd “de ondertekening en ratificatie van dit Verdrag van Historisch Belang te bevorderen” door Italië.

Het Ican akkoord werd ook onderschreven door andere huidige 5-sterren ministers -Alfonso Bonafede (Justitie), Federico D’Incà (Betrekkingen met het Parlement), Fabiana Dadone (Overheidsdienst) – en door andere M5S-parlementariërs, zoals Roberto Fico en Manlio Di Stefano.

Maar er is een probleem. Artikel 4 van het Verdrag bepaalt: “Elke staat die partij is die kernwapens heeft die in het bezit zijn van of gecontroleerd worden door een andere staat op zijn grondgebied, moet ervoor zorgen dat dergelijke wapens onmiddellijk worden teruggetrokken”. Om toe te treden tot het VN-verdrag zou Italië de Verenigde Staten moeten vragen om B-61 kernbommen van hun grondgebied terug te trekken (die al in strijd zijn met het Non-Proliferatieverdrag) en niet de nieuwe B61-12 of andere kernwapens te installeren. Aangezien Italië een van de landen is die (zoals de NAVO zelf zegt) “het bondgenootschap voorziet van vliegtuigen die uitgerust zijn om kernbommen te vervoeren, waarover de Verenigde Staten de absolute controle behouden, en van personeel dat daarvoor opgeleid is”, om tot het VN-verdrag toe te treden, zou Italië moeten vragen om van deze functie te worden vrijgesteld.

Ondenkbare verzoeken van de tweede Content-regering die, net als de eerste, de Verenigde Staten als een “bevoorrechte bondgenoot” beschouwt.

Hier is waar de kaarten worden getoond. De Ican Verbintenis werd in Italië ondertekend door meer dan 200 parlementariërs, voornamelijk van de Pd en de M5S (ongeveer 90 elk), de huidige regeringspartijen. Met welk resultaat?

Op 19 september 2017, de dag voordat het Verdrag werd opengesteld voor ondertekening,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: