Lula weigert huisarrest in plaats van gevangenis, eist herziening proces | Uitpers

lula-weigert-huisarrest-in-plaats-van-gevangenis,-eist-herziening-proces-|-uitpers

06-10-19 10:28:00,

Foto: Jeso Carneiro / CC BY 2:0

Voormalig Braziliaans president Lula weigert het aanbod van minster van Justitie Sérgio Moro – voorheen de rechter van zijn vonnis – om de rest van zijn elf jaar gevangenis in huisarrest uit te zitten. Hij blijft de herziening van zijn zaak en volledige vrijspraak eisen.

Het aanbod van de Braziliaanse regering aan voormalig president Lula om de rest van zijn 11 jaar gevangenisstraf in huisarrest uit te zitten is niet ingegeven door humanitaire overwegingen. Lula blijft via zijn advocaten de volledige herziening van zijn proces eisen.

Sérgio Moro, de huidige Braziliaanse minister van Justitie, was zelfs rechter in de zaak tegen voormalig president Lula voor beschuldigingen van corruptie. Onthullingen door de nieuwssite The Intercept brachten echter aan het licht dat Moro als rechter doelbewust het onderzoek liet manipuleren en bewijzen ten voordele van de verdediging heeft genegeerd.

Uit de door Intercept uitgebrachte opnames van telefoongesprekken blijkt dat Moro Lula met een celstraf wilde verhinderen aan de presidentsverkiezingen deel te nemen. Alle peilingen voorspelden toen een overwinning voor hem. Tijdens die gesprekken maakten rechter Moro en zijn gesprekspartners – waaronder openbare aanklager Deltan Dallagnol – ook cynische grappen over de dood van een kleinzoon van Lula aan hersenvliesontsteking en over de dood van zijn 66-jarige vrouw in 2017.

Het aanbod voor huisarrest heeft alles te maken met die revelaties. Het Hooggerechtshof heeft recent reeds een ander vonnis van rechter Moro geannuleerd, met als hoofdargument dat de rechter de rechten van de verdediging had geschonden. Moro vreest dat al zijn vonnissen van de voorbije jaren door het Hooggerechtshof zullen worden herbekeken, dus ook zijn vonnis over Lula.

Moro hoopt dat het vonnis over Lula niet op de agenda van het Hooggerechtshof zal komen als Lula terugkeert naar relatieve vrijheid in huisarrest. Huisarrest in Brazilië houdt in dat de betrokkene enkel in de onmiddellijke buurt van zijn woning mag verblijven – voor Lula is dat São Paulo –, maar verder wel iedereen kan ontmoeten thuis of daar spreken met de pers.

In een handgeschreven brief gericht aan ‘het Braziliaanse volk’ weigert Lula echter hier op in te gaan. “Ik zal mijn waardigheid niet inruilen voor vrijheid … Ik heb al aangetoond dat de beschuldigingen tegen mij vals zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: