President Ecuador vlucht voor sociaal protest uit hoofdstad Quito | Uitpers

president-ecuador-vlucht-voor-sociaal-protest-uit-hoofdstad-quito-|-uitpers

08-10-19 08:26:00,

Op 3 april 2017 zat pas verkozen president Lenín Moreno (hij is verlamd aan beide benen) nog broederlijk samen met voorganger Rafael Correa op het balkon van het presidentieel paleis. Foto: Agencia de Noticias ANDES / CC BY 2:0

Na de afkondiging van harde besparingen op 3 oktober ondervindt president van Ecuador Lenín Moreno zwaar protest. Aanleiding is het intrekken van subsidies op brandstof en openbaar vervoer. De politie slaagt er ondanks harde repressie niet in die protesten te controleren. De president besliste daarom op 8 oktober de regering uit hoofdstad Quito te verhuizen naar de stad Guayaquil aan de kust.

Sinds hij op 24 mei 2017 werd verkozen tot president heeft Lenin Moreno een beleid gevoerd dat volledig ingaat tegen de beloften van zijn verkiezingscampagne. Twee jaar terug klonk hij nog heel anders.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 19 februari 2017 haalde hij met de volle steun van president Rafael Correa 39,3 procent, in de tweede ronde op 2 april versloeg hij de rechtse tegenkandidaat Guillermo Lasso met 51,16 procent van de stemmen.

Moreno voerde campagne met de belofte het beleid van zijn voorganger Rafael Correa verder te zetten. Hij was reeds vice-president onder Correa van 2007 tot 2013. Het sociaal-economisch beleid van zijn voorganger was zeker niet perfect, maar zijn successen waren onmiskenbaar.

Een van de eerste politieke beslissingen van Correa – met volledige instemming van zijn vice-president Moreno – was een programma om de schuldenlast van zijn land aan het IMF en de Wereldbank af te bouwen.

Hij liet een grondwettelijk onderzoek uitvoeren naar de contracten voor die leningen en 3 miljard dollar van die schulden werden ongeldig verklaard, een vonnis waar het IMF en de Wereldbank zich bij neerlegden. Door te dreigen met internationale rechtszaken kon hij de overige nog uitstaande schuld met 60 procent verminderen.

Verkozen als erfgenaam van Correa

Tijdens de regeringsperiode van Correa (en vice-president Moreno) werd de levensstandaard van de gemiddelde Ecuadoraan aanzienlijk verbeterd. Armoede daalde in tien jaar tijd van 36,7 procent van de bevolking tot 22,5 procent. Na twintig jaar economische groei van 0,6 procent wist Correa een economische groei te realiseren van jaarlijks 3 procent. Het grootse deel van die groeiwinst werd gebruikt voor sociale programma’s.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: