Voelt het kleine EU-lid Luxemburg de tijdgeest aan? Over BDS, één-staat en meer – DocP

voelt-het-kleine-eu-lid-luxemburg-de-tijdgeest-aan?-over-bds,-een-staat-en-meer-–-docp

08-10-19 10:15:00,

Afgelopen zaterdag vond in het ministaatje Luxemburg een zeer interessante bijeenkomst plaats. Met dank aan blogger Abupessoptimist. Interessant, niet alleen omdat Gideon Levy er als inleidende spreker opriep tot druk op Israël, de term ‘BDS’ liet vallen en zich bovendien uitsprak vóór een één-staatoplossing. Minstens zo bijzonder was de aanwezigheid van een paar belangrijke gasten: de minister van Buitenlandse Zaken van het Groothertogdom, Jean Asselborn die de bijeenkomst opende. En onder het publiek bevond zich de broer van de groothertog en twee van zijn kinderen.

Asselborn: “Europa, zeg iets!”

Asselborn deed een heftig beroep op Europa om een krachtig eensgezind standpunt aangaande Israël in te nemen. Luxenburg is weliswaar erg klein, maar de Luxemburgse politici voelen meestal goed aan hoe de wind waait in Brussel, Berlijn en Parijs ook al zwijgt men daar in alle talen.

Hieronder enkele citaten uit de blogpost van Abupessoptimist van gisteren (Uniek in Europa: een minister en de koninklijke familie bij een kritisch symposium over Israel).

Het ‘Comité pour une paix juste au proche-orient (CPJPO) organiseerde [in Luxemburg]het symposium“What future for Israelis and Palestinians: Views for the Israeli and Palestinian civil societies” met deelname van zowel Israeli’s en Palestijnen. Dat op zich was niet zonder meer bijzonder, maar het feit dat het werd geopend door de minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, met een heftig beroep op Europa om een krachtig eensgezind standpunt aangaande Israel in te nemen omdat de zaak daar volledig uit de hand loopt, was dat wel. En dat het werd bijgewoond door de broer van de groothertog en twee van diens kinderen, was dat eveneens. En dat terwijl Gideon Levy van de Israelische krant Haaretz een keynote speech gaf, waarin hij opriep tot BDS en druk op Israel van buiten, en zich uitsprak voor een één-staatsoplossing. Een standpunt dat de partijen naar de onderhandelingstafel dwingt om een twee-statenoplossing voor elkaar te krijgen.

Asselborn(socialist) noemde onder meer de situatie in Gaza ‘onhoudbaar’ en vergelijkbaar met ‘een situatie uit een andere eeuw en op een ander continent’. Over de bezetting van de Westoever merkte hij op dat het aantal kolonisten sinds ”Oslo;” is verviervoudigd, en dat een situatie van een ”apartheidsstaat” snel naderbij komt. Hij betreurde het dat in het tijdperk van Trump,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: