Ambtenaren van Buitenlandse Zaken mee op propagandareis CIDI – The Rights Forum

ambtenaren-van-buitenlandse-zaken-mee-op-propagandareis-cidi-–-the-rights-forum

28-10-19 11:09:00,

Conflicterend

One State Foundation Dilan Yesilgöz Maror-gelden VVD CIDI Israël-lobby

Conflicterend / Ambtenaren van Buitenlandse Zaken mee op propagandareis CIDI

Een door lobby-organisatie CIDI uitgevoerde reis naar Israël en Palestina blijkt te worden bijgewoond door ambtenaren die het Nederlandse beleid ten aanzien van die landen uitvoeren. Opmerkelijk is dat de reis in stilte is gehuld.

De VVD-delegatie op bezoek in de Palestijnse ‘hoofdstad’ Ramallah. De Palestijnse premier Shtayyeh staat in het midden van het gezelschap. Rechts van hem staat delegatieleider en Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD). [c] Mohammad Shtayyeh / Twitter  

Een twitterbericht van de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh maakte vrijdag het bestaan bekend van een delegatie van 16 VVD’ers die op dit moment een reis maakt door Israël/Palestina. Daaronder bevinden zich partijmedewerkers, maar ook ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Eén van die ambtenaren werkt bij de Directie Midden-Oosten, zenuwcentrum van het Nederlandse beleid ten aanzien van Israël en Palestina. Ook medewerkers van de Nederlandse ambassade in Parijs en van het ministerie van Justitie en Veiligheid nemen deel aan de reis.

Propaganda-reizen

De reis is georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Het CIDI is de belangrijkste outlet van de Nederlandse Israël-lobby en een extreem partijdige stem in het Israël/Palestina-debat. Dat weerspiegelt zich in de CIDI-reizen, waarover wij in juni een artikel publiceerden. Daaruit blijkt dat de reizen tot doel hebben het Israëlische perspectief te promoten; deelnemers krijgen een volstrekt vertekend beeld van de realiteit gepresenteerd.

Tekenend voor de CIDI-agenda is dat deze zomer twee extreem-rechtse Vlamingen mee op reis werden genomen. Zelfs openlijk racisme is geen belemmering meer voor deelname aan de CIDI-reizen.

Vanzelfsprekend staat het iedereen vrij om desondanks met het CIDI op stap te gaan. Dat geldt ook voor de ambtenaren van BuZa, ervan uitgaand dat het een privé-reis betreft. Dat zou anders liggen als hun reis taak-gerelateerd is of anderszins samenhangt met hun functie, of met medewerking van het ministerie tot stand is gekomen. Ook dienen zij hun eigen reis te betalen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: