Israëls Hooggerechtshof keurt uitzetting directeur Human Rights Watch goed – The Rights Forum

israels-hooggerechtshof-keurt-uitzetting-directeur-human-rights-watch-goed-–-the-rights-forum

07-11-19 07:45:00,

Omar Shakir

Omar Shakir Human Rights Watch Oorlog tegen BDS BDS

Omar Shakir / Israëls Hooggerechtshof keurt uitzetting directeur Human Rights Watch goed

Omar Shakir moet Israël binnen twintig dagen verlaten vanwege wat Israël noemt ‘het steunen van de BDS-beweging’. Human Rights Watch weerspreekt de beschuldiging en stelt dat Israël zich met de deportatie voegt ‘in het rijtje landen Syrië, Iran en Noord-Korea’.

‘Verbannen uit Israël.’ Screenshot uit een video van Human Rights Watch over de uitzetting van directeur Omar Shakir. 

Het Hooggerechtshof deed uitspraak in het hoger beroep dat de directeur Israël/Palestina van Human Rights Watch, de Amerikaan Omar Shakir, had aangetekend tegen het besluit van Israëls ministerie van Binnenlandse Zaken hem het land uit te zetten. Volgens Israël komt Shakirs oppositie tegen de illegale Israëlische kolonisering van Palestijns gebied neer op steun voor de BDS-beweging – de internationale beweging die Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) wil dwingen de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht te respecteren. Sinds maart 2017 kent het land een wet die het mogelijk maakt personen die oproepen tot of deelnemen aan ‘een boycot van de staat Israël’ te deporteren of uit het land te weren.

‘BDS-activist’

Het Hooggerechtshof bevestigt het standpunt van een lagere rechtbank dat Shakir zich schuldig heeft gemaakt aan zulke activiteiten. Volgens The Times of Israel voerde het hof ter onderbouwing drie tweets van Shakir uit de afgelopen tweeënhalf jaar op, waarin hij zich zou hebben uitgesproken voor ‘een boycot van entiteiten die in Israël en op de Westelijke Jordaanoever actief zijn’.

In mei 2017 schreef Shakir dat hij de wereldvoetbalbond FIFA ‘onder druk wil zetten’. De FIFA staat al jaren toe dat zes Israëlische voetbalclubs hun wedstrijden afwerken in de illegale kolonies (‘nederzettingen’) op de bezette Palestijnse Westoever. Dat is zowel in strijd met het internationaal recht als de FIFA-reglementen – wij schreven er destijds over.

In november 2018 riep Shakir het in Amsterdam gevestigde Booking.com op het aanbieden van vakantie-accommodaties in de nederzettingen te staken, en het voorbeeld van Airbnb te volgen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: