Assange deed alleen wat een goede journalist zou moeten doen – INDIGNATIE

assange-deed-alleen-wat-een-goede-journalist-zou-moeten-doen-–-indignatie

10-11-19 08:59:00,

De Verenigde Staten zijn trots op hun rechtsstaat, een erfenis uit de Britse koloniale tijd, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat gelijke rechtvaardigheid door de wet is vervangen door iets dat soms ‘lawfare’ wordt genoemd, een Israëlische uitvinding die bestaat uit het gebruik van de juridische systeem om afwijkende meningen te bestraffen en critici het zwijgen op te leggen. Drie voorbeelden, allemaal heel verschillend, illustreren precies hoe een quasi-legaal proces is gebruikt tegen personen die worden beschouwd als, terecht of ten onrechte, critici van Amerika’s zogenaamde “wereldwijde oorlog tegen terreur”, die nog steeds wereldwijd wordt gevoerd, zelfs hoewel niemand de uitdrukking meer gebruikt.

De wereldwijde oorlog tegen terreur wordt gevochten op basis van wetgeving die uniek is voor de Verenigde Staten, die volgens de verschillende edities van de Authorization for the Use of Military Force (AUMF) de Verenigde Staten machtigt achter elke groep aan te gaan waar dan ook door het ministerie van Buitenlandse Zaken geïdentificeerd als ‘terrorist’. Deze autoriteit heeft in de praktijk betekend dat zelfs Amerikaanse burgers kunnen worden gedood of gevangen genomen door speciale Amerikaanse troepen in elk land, waaronder natuurlijk ook landen waarmee de Verenigde Staten niet in oorlog zijn – niet verrassend, want Washington is technisch gezien niet in oorlog met iemand. De AUMF is ook geïnterpreteerd om het volgen van hele landen of politieke groepen aangewezen als staatssponsors van terrorisme mogelijk te maken.

Zodra vermoedelijke terroristen worden gevangen, kunnen ze voor onbepaalde tijd in speciale gevangenissen worden vastgehouden, waarbij Guantanamo degene is die het meest bekend is. Dat is precies het geval van de Pakistaanse burger Khalid Sheikh Mohammed (KSM), het vermeende meesterbrein van 9/11, dat in maart 2002 werd gevangen genomen in Rawalpindi, Pakistan. Maar zijn de beweringen over zijn betrokkenheid echt waar? KSM is gemarteld en uiteindelijk bekend voor vele misdaden, maar hij is nooit berecht, hoewel er vaak geruchten in Washington opduiken dat zijn dag voor de rechtbank binnenkort komt. Onlangs beweerden militaire rechters dat hij eindelijk berecht zou worden in januari 2021, maar waarschuwden dat eerst aan een aantal voorwaarden moest worden voldaan.

Dat KSM nooit voor de rechtbank is verschenen, wordt algemeen aangenomen omdat het feitelijke bewijs tegen hem zo dun is en onder foltering is verkregen. Dus hij is vastgehouden op bevel van president Bush, Obama en Trump zonder einde in zicht,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: