Eén van de beste pensioenen ter wereld, hoe lang nog – INDIGNATIE

een-van-de-beste-pensioenen-ter-wereld,-hoe-lang-nog-–-indignatie

10-11-19 04:25:00,

Ondertussen ligt er al 5 maanden een (voorlopig) pensioenakkoord maar zijn de onderhandelingen voor een definitieve invulling nog niet ten einde. Het is complexer dan menigeen denkt. We praten over een overeenkomst tussen drie partijen, regering, werkgevers en vakbonden.

Deze drie partijen hebben een akkoord gesloten op een moment dat al wel bekend was dat pensioenkortingen stonden te wachten. Maar ja, men was blij dat na jaren onderhandelen eindelijk de minister bereid was om wat te doen aan de hoog opgelopen AOW-leeftijd. De dreigende korting was iets voor de pensioenfondsen die niet meedoen aan de onderhandelingstafel. Dit zijn zelfstandig opererende fondsen die het ingelegde kapitaal van werkgevers en werknemers alleen beheren. De beleidsregels voor de fondsen zijn opgesteld door externe instanties zoals de Centrale Bank en de Autoriteit Financiële Markten(AFM) controleert. Wat betreft het fondsbeheer en de beleggingsresultaten leggen pensioenfondsen verantwoording af bij werkgevers en vakbonden. Deze worden vertegenwoordigd door afgevaardigden in het fondsbestuur. Alles te samen vormen partijen het NL-pensioenstelsel. Let wel, nog altijd wereldwijd één van de beste.

Euro gaat voor alles

Nu moet een nieuw akkoord worden uitgewerkt in een tijd dat zaken snel veranderen. Alles ten nadele van het pensioenstelsel. Het NL-pensioenstelsel is namelijk door externe factoren onder druk gezet. De verhoging van de AOW/pensioenleeftijd is een algemene factor omdat die te maken heeft met de leeftijden van de deelnemers. We vergrijzen waar we bij staan. De externe factoren komen van buitenaf, voornamelijk veroorzaakt door monetair beleid. Iets waar jaren geleden geen rekening mee werd gehouden. Dat er een muntunie werd opgericht en wordt bestuurd door de ECB. Deze centrale bank moet de euro overeind houden. “Whatever it takes.” Dus ook ten koste van pensioenreserves en spaargelden. Pas nu dringt dat door bij de NL-samenleving. Kort door de bocht betekent dit dat een ECB, die boven onze eigen centrale bank staat, beleidsregels hanteert die enorme invloed hebben op gereserveerde gelden van banken, fondsen en verzekeraars. Klaas Knot(president DNB) heeft zijn ongenoegen daarover onlangs geuit, maar doet en kan verder niets. De euro is de heilige koe van de EU. En madame Lagarde gaat de koe niet melken.

NL-pensioenakkoord niet voor 19 eurolanden

Hoe gaan we nu het repressieve beleid van de ECB met zijn aanhoudende renteverlagingen en opkoopbeleid slechte leningen te lijf in de uitwerking van het NL-pensioenakkoord.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: