Geheugenmanipulatie: onderzoekers willen opzettelijk herinneringen wissen – INDIGNATIE

geheugenmanipulatie:-onderzoekers-willen-opzettelijk-herinneringen-wissen-–-indignatie

10-11-19 12:09:00,

In Canada onderzoeken wetenschappers methoden om het geheugen van mensen te manipuleren. Het verklaarde doel is om stressvolle herinneringen, bijvoorbeeld aan traumatische ervaringen of een mislukte relatie, te onderdrukken en zo het draaglijker te maken voor de betrokken patiënten. Maar wat is er nog meer mogelijk met een succesvol onderzoeksresultaat?

Met behulp van propranolol, een medicijn uit de stofgroep bètablokkers, dat eigenlijk wordt gebruikt voor de behandeling van hypertensie en hartritmestoornissen, worden negatieve herinneringen geactiveerd om ze achtereenvolgens te verzwakken door therapeutische actie. De resultaten van een recente studie op dit gebied zijn veelbelovend. Volgens projectleider Dr. Alain Brunet, een professor in de psychiatrie aan de McGill University in Montreal, kon de proefpersonen niet geloven hoeveel ze met deze methode in zo’n korte tijd konden bereiken. Een onderzoeksdeelnemer die in de steek was gelaten door zijn partner en veel last had van deze scheiding zei het zo: »Ik heb het gevoel dat ik de pagina kon omdraaien. Ik ben niet langer geobsedeerd door deze persoon of mijn relatie met haar. “

Dr. Alain Brunet benadrukt dat het niet gaat om het elimineren van pijnlijke herinneringen helemaal. Het idee dat je op een dag die hersencellen kunt isoleren en deactiveren waarin een bepaalde ervaring van een persoon is opgeslagen, vindt hij nogal eng. Herinneringen maken immers deel uit van de persoonlijkheid van een individu die zijn identiteit vormt en authentiek maakt.

Maar niet een paar van zijn collega’s denken lang na. “Laten we zeggen dat je twee opties hebt om uit een geheugen te verzwakken of het uit het geheugen te verwijderen, welke zou je kiezen? Als je de herinnering aan de meest verschrikkelijke dag van je leven zou kunnen wissen, zou je het dan doen? ” En hoe zit het met de herinnering aan een persoon die je pijn heeft gedaan? ‘Concluderen neurowetenschappers Elizabeth Phelps en Stefan Hofmann een bericht.

Wat tot voor kort pure sciencefiction was, zou snel werkelijkheid kunnen worden als gevolg van snelle wetenschappelijke vooruitgang. Op een dag zal er volgens de visie een pil zijn die specifiek synapsen in de hersenen blokkeert om een ​​specifiek negatief geheugen te verzachten of te wissen. Een pil die uren, maanden of zelfs jaren na de oorzakelijke gebeurtenis kan worden ingenomen. Een veelbelovend vooruitzicht, vooral voor patiënten met een posttraumatische stressstoornis,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: