De US Chamber of Commerce is de grootste gorilla in Washington

03-12-19 08:36:00,

Geen organisatie oefent in Washington D.C. zoveel invloed uit op overheidsbeleid en wetgeving als de U.S. Chamber of Commerce. Om de belangen te behartigen van talrijke industrieën voert zij rechtszaken en agressieve lobbycampagnes, mengt ze zich actief in de politiek en verkiezingen en schroomt ze niet om controversiële standpunten in te nemen. Mede dankzij nauwe banden met de 117 American Chambers of Commerce wereldwijd, kan de Chamber haar neoliberale gedachtegoed ook buiten de VS uitdragen.

Dit stuk in 1 minuut

  • De 117 American Chambers of Commerce wereldwijd zijn weliswaar zelfstandige organisaties, maar zijn nauw gelieerd aan de United States Chamber of Commerce in Washington. Wie zich verdiept in AmCham, kan niet om de Chamber heen. 

  • De Chamber is de grootste lobbyorganisatie in Washington. Onder leiding van Tom Donohue heeft zij in de afgelopen twintig jaar ruim anderhalf miljard dollar uitgegeven om de belangen te behartigen van Big Oil, Big Tobacco, Big Pharma, Wall Street, wapenfabrikanten, (zorg-)verzekeraars en andere industrieën. Dankzij haar status van non-profitorganisatie kan ze geheim houden waar haar geld vandaan komt.

  • Namens haar leden verzet de Chamber zich tegen allerlei (aankomende) wet- en regelgeving en zo nodig procedeert ze tot aan de hoogste rechter tegen de Amerikaanse overheid. Daarnaast mengt de Chamber zich in de VS sinds jaar en dag actief in de verkiezing van politici en rechters.  

  • Aan feiten of wetenschap heeft de Chamber geen boodschap, haar deels openbare lobby speelt daarentegen in op de emotie. Dat blijkt onder veel meer uit haar controversiële positie ten aanzien van klimaatverandering en de gevolgen van roken. 

  • De Chamber heeft altijd met name de Republikeinen gesteund, hoewel zij door de huidige polarisatie in de Amerikaanse politiek sinds dit jaar enige toenadering zoekt tot de Democraten. Met de onconventionele Donald Trump heeft de Chamber een haat-liefdeverhouding. 

  • Met verschillende organisaties en buitenlandafdelingen timmert de Chamber ook buiten de VS aan de weg. AmChams vormen hierbij onmisbare schakels.


Lees verder

Als premier Mark Rutte samen met speciaal gezant van de StartupDelta Neelie Kroes in februari 2016 op rondreis is door Californië, staat het ene bedrijfsbezoek in Silicon Valley na het andere op het programma.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: