Makro-dadels komen uit illegale Israëlische kolonies – The Rights Forum

makro-dadels-komen-uit-illegale-israelische-kolonies-–-the-rights-forum

03-12-19 09:47:00,

Geen verrassing

Lees meer over
DekaMarkt Makro The Peanut Company Dirk NVWA Dadels HEMA Etikettering Kolonisering

Geen verrassing / Makro-dadels komen uit illegale Israëlische kolonies

Groothandel Makro erkent dat het dadels verkoopt uit illegale Israëlische kolonies in bezet Palestijns gebied. Het bedrijf geeft daarmee toe betrokken te zijn bij schendingen van de mensenrechten

Verpakking van Bomaja-dadels die worden verkocht door de Makro in Nijmegen. Als land van herkomst staat ‘West bank settlement’ vermeld, een verwijzing naar de illegale Israëlische kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. 

Het mag een primeur heten: producten in de Nederlandse winkel die als land van herkomst ‘West bank settlement’ vermelden, oftewel ‘Nederzetting op de Westelijke Jordaanoever’. De omschrijving werd onlangs bij groothandel Makro aangetroffen op dozen met dadels van de variëteit ‘Medjoul’ die onder de merknaam Bomaja worden verkocht.

Achtergrond

In september publiceerden wij een artikel over dadels die in Nederlandse winkels worden verkocht zonder de exacte herkomst te vermelden. Op grond van onderzoek stelden wij dat de dadels afkomstig zijn uit illegale Israëlische kolonies (de zogenoemde ‘nederzettingen’) in de door Israël bezette Palestijnse Jordaanvallei. Ook toonden we aan hoe die herkomst door Nederlandse importeurs en verkopers wordt verdoezeld, onder andere door op de verpakking te vermelden dat de dadels uit Israël of zelfs uit Nederland afkomstig zouden zijn.

In het artikel noemden wij een aantal betrokken bedrijven, waaronder importeur The Peanut Company, groothandel Makro en de supermarkten Dirk en DekaMarkt. Begin oktober schreven wij de vier bedrijven aan met als doel hen inzicht te geven in de consequenties van hun handelen, zowel ten aanzien van de mensenrechten als van consumentenbelangen.

De beide supermarkten lieten weten onze informatie serieus te nemen en hun handelen grondig te willen onderzoeken alvorens te reageren. Veel winkeliers zijn zich niet bewust dat zij producten verkopen uit de illegale Israëlische kolonies, en evenmin dat zich in hun productketens handelspartners bevinden die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten en mogelijke oorlogsmisdaden. Onderzoek daarnaar juichen wij toe.

Uitspraak Europees Hof van Justitie

Groothandel Makro reageerde tot dusver niet op ons schrijven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: