Nieuw verdienmodel van de farma-industrie: prostaatkanker – Wakker Mens

nieuw-verdienmodel-van-de-farma-industrie:-prostaatkanker-–-wakker-mens

18-12-19 09:03:00,

Laat je testen op prostaatkanker, krijgen mannen vaak te horen, ‘want je kunt er maar beter op tijd bij zijn’. Maar zo’n test is niet erg betrouwbaar. En áls er kanker wordt gevonden, is de behandeling vaak schadelijker dan de kwaal. Er is maar één winnaar: de medicijnfabrikant.

Een artikel van Ruben Mersch
Correspondent Big Pharma, bij De Correspondent

 

Vrijwilligers van Think Blue gaan in gesprek met voorbijgangers bij de door Janssen Pharmaceutica gesponsorde reuzenprostaat. Foto: Think Blue

De afgelopen weken toerde er een reuzenprostaat door Vlaanderen. Vrijwilligers van de patiëntenorganisatie Think Blue vergezelden het springkasteel in de vorm van die mannelijke klier. Hun doel: de voorbijgangers ervan overtuigen dat het een goed idee is om je te laten testen op prostaatkanker.

Dat klinkt nobel. In Nederland sterven er jaarlijks ongeveer drieduizend mannen aan deze kanker. In Vlaanderen zijn dat er ongeveer negenhonderd. Het is daarmee de vierde grootste killer onder de kankers, na longkanker, borstkanker, en darmkanker. Vroeg opsporen lijkt nuttig: hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat je deze ziekte kunt behandelen.

Toch?

Nee. Bij prostaatkanker is vroeger niet altijd beter. Meer testen op deze kanker kan zelfs meer ellende veroorzaken dan het voorkomt. Hoe kan dat?

Wie zoekt, die vindt

De test die de vrijwilligers van Think Blue promoten is de PSA-test. Die meet het niveau van het prostaatspecifiek antigen (PSA) in je bloed. Is dat verhoogd, dan is er een kans dat jij prostaatkanker hebt. Na een positieve PSA-test volgt meestal een biopsie, waarbij flintertjes weefsel uit je prostaat worden onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Als in een van die staaltjes afwijkende cellen worden aangetroffen, krijg je de gevreesde diagnose.

Dan volgt meestal een behandeling: bestraling, kankermedicatie, chirurgie of een combinatie. Geen van deze behandelingen is risicoloos: meer dan de helft van de patiënten wordt er impotent van. Ook hebben veel mensen last van ongewild urineverlies en darmklachten. Niet leuk dus. Maar misschien wegen deze nadelen op tegen de voordelen? Als je de keuze hebt tussen impotentie of een gewisse dood lijkt kiezen niet moeilijk.

Nu ja, dat hangt ervan af. Want hoe betrouwbaar is zo’n prostaatkankerdiagnose eigenlijk?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: