Internationaal Strafhof kondigt onderzoek aan naar de ‘situatie in Palestina’, met één voorbehoud – The Rights Forum

internationaal-strafhof-kondigt-onderzoek-aan-naar-de-‘situatie-in-palestina’,-met-een-voorbehoud-–-the-rights-forum

21-12-19 08:11:00,

Doorbraak

Lees meer over
Avichai Mandelblit Fatou Bensouda ICC Onderzoek Internationaal Strafhof oorlogsmisdaden

Doorbraak / Internationaal Strafhof kondigt onderzoek aan naar de ‘situatie in Palestina’, met één voorbehoud

Volgens hoofdaanklaagster Fatou Bensouda is aan alle criteria voor een onderzoek naar oorlogsmisdaden in bezet Palestijns gebied voldaan. Maar ze vraagt het Hof eerst om bevestiging van de eigen rechtsbevoegdheid in het gebied. Israël vecht die bevoegdheid aan.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof tijdens haar verklaring van 20 december 2019. screenshot Youtube 

Er is voldoende basis om een officieel onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdaden in door Israël bezet gebied. Dat maakte hoofdaanklaagster Fatou Bensouda vrijdag in een korte verklaring bekend. Ze is van mening ‘dat er oorlogsmisdaden zijn of worden begaan op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de Gazastrook’, en dat het Internationaal Strafhof daaruit voortvloeiende zaken in behandeling kan nemen.

Bensouda’s verklaring is het sluitstuk van een sinds 16 januari 2015 lopend verkennend onderzoek naar ‘de situatie in Palestina’. Daarin werd beoordeeld of is voldaan aan de criteria voor het instellen van een officieel onderzoek. Vanwege de lange duur van het vooronderzoek kwam Bensouda in toenemende mate onder vuur te liggen. Elf dagen geleden bood The Rights Forum haar namens 185 organisaties een dringende oproep aan om ‘zonder verder uitstel’ over te gaan tot een officieel onderzoek.

Rechtsbevoegdheid

Er is één punt dat een officieel onderzoek nog in de weg zou kunnen staan. Bensouda wil zekerheid over de rechtsbevoegdheid van het Strafhof in de bezette gebieden. Israël stelt dat het Hof die bevoegdheid niet heeft.

Uit haar conclusie dat ‘aan alle criteria voor een onderzoek is voldaan’ mag worden afgeleid dat Bensouda zelf geen twijfel kent. Niettemin heeft ze vrijdag een speciale Kamer van het Hof (de ‘Pre-Trial Chamber 1’) verzocht zich in een juridisch oordeel over de bevoegdheid uit te spreken. Daarmee wil ze voorkomen dat haar onderzoek achteraf op dit punt voor een rechter kan worden aangevochten.

Dat zij de Kamer deze vraag voorlegt is niet ongewoon.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: