Israëls politieke impasse: een analyse – The Rights Forum

israels-politieke-impasse:-een-analyse-–-the-rights-forum

24-12-19 09:17:00,

Jan Tervoort

Lees meer over
Verkiezingen Avigdor Lieberman Benny Gantz Benjamin Netanyahu

Jan Tervoort / Israëls politieke impasse: een analyse

Israël gaat op weg naar een historische derde verkiezingsronde in een jaar tijd, op 2 maart 2020. En dat terwijl er een constante, overgrote electorale meerderheid is voor de rechts- tot extreemrechts-religieuze politiek. Waarom lukt het dan niet om een kabinet te vormen?

Verkiezingsposters in Israël, eerder dit jaar, met Benny Gantz en zijn Blauw-Wit (links) en Benjamin Netanyahu als leider van een extreemrechts-religieus blok (rechts).VinNews 

Velen zijn het met de inmiddels al een jaar durende permanente staat van verkiezingen in Israël waarschijnlijk vergeten. Maar de huidige politieke impasse ontstond in november 2018, toen minister van Defensie Avigdor Lieberman aftrad en zich met zijn extreemrechtse partij ‘Israël Ons Huis’ (rechts van Likud) terugtrok uit het meest rechts-religieuze kabinet uit de geschiedenis van Israël. De reden: Lieberman vond dat premier Netanyahu niet hard genoeg optrad tegen Hamas in Gaza. Dit was de opmaat tot de decimering van de linkse politiek in Israël, en de algemene electorale ruk naar rechts met betrekking tot het Israëlisch-Palestijns conflict in de daaropvolgende verkiezingen.

Het zogenaamde centrum-linkse blok

Want in de verkiezingen van april 2019 werd de Arbeiderspartij weggevaagd, om niet meer te herstellen. Nu peilt ‘links’ (de Arbeiderspartij samen met de andere traditionele linkse partij, Meretz, die nu deel uitmaakt van de Democratische Unie) een schamele acht tot tien van de 120 zetels in de Knesset. En dit alles vanwege de nieuwe grote ‘centrum’-partij Blauw-Wit van ex-generaal Benny Gantz, die een grote schare kiezers wist aan te spreken met een effectief ‘one-issue’ programma: ‘Weg met Netanyahu!’ De langst zittende, door corruptie geplaagde en binnenkort ook in staat van beschuldiging gestelde premier van Israël die maar niet op wil stappen, werd hiermee de inzet van de reeks verkiezingen en het voornaamste struikelblok voor het vormen van een werkbare coalitie. Over het waarom hiervan, later meer.

Door de eenzijdige verkiezingsstrijd over het politieke lot van Netanyahu wordt echter aan het zicht onttrokken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: