Syrië–Nieuw offensief Idlib erg succesvol

syrie–nieuw-offensief-idlib-erg-succesvol

24-12-19 09:32:00,

Het vorige donderdag begonnen nieuwe offensief van het Syrische leger in de provincie Idlib is aan het afsteven op een groot succes voor de Syrische regering. Het is al het derde offensief in deze provincie. Het eerste ging in het oosten richting de militaire basis van al Duhur en het tweede vanuit het zuiden en de provincie Hama naar de stad Khan Sheikhoun. Nu heeft men de stad Maarrat al Numan in het vizier.

Amper weerstand

Deze lag bij de start van dit offensief op een vijftien kilometer van de frontlijn en werd al sinds begin vorige week hevig onder vuur genomen door de Syrische en Russische luchtmacht. Men is deze nu tot op een vijf kilometer genaderd en dit zonder noemenswaardige weerstand te ondervinden.

Volgens berichten van beide kanten in deze oorlog zouden hierbij langs beide zijden enkele tientallen doden zijn gevallen met een meerderheid langs salafistische kant. Naar de veelal goed geïnformeerde website al Masdar stelde zouden er zelfs onderhandelingen begonnen zijn voor de overgave van deze stad. Wat indien waar een nieuwe klinkende overwinning is voor dit leger.

IMG_6849

Ook de Amerikaanse professor Joshua Landis die zich op de regio concentreert ziet met verbazing hoe al Qaeda en haar bondgenoten amper weerstand bieden. Met hevige in het openbaar uitgevochten ruzies tussen die terreurgroepen onderling. Zo viel de stad Jarjanaz, de westelijke poort tot Maarrat al Numan, zonder praktisch een schot te lossen. Maarrat al Numan zal vermoedelijk dan ook al met Kerstmis bevrijd zijn.

M5

Maarrat al Numan is qua inwonersaantal de tweede grootste stad van de provincie, na de hoofdstad Idlib zelf. Ze heeft normaal volgens een telling daterend van voor het begin van de oorlog een 90.000 inwoners. Ze ligt vooral economisch strategisch belangrijk daar ze aan de autoweg M5 ligt die van zuid naar noord de voornaamste provinciehoofdsteden met elkaar verbind en zo Turkije met Jordanië en het Arabisch schiereiland.

In normale omstandigheden is dit de weg via welke Turkse of Europese goederen naar Saoedi-Arabië en de rest van die regio worden vervoerd. Het terug openstellen van die weg is economisch dus niet alleen voor Syrië maar ook voor Turkije een goeie zaak. Nu rest in essentie alleen nog de stad Saraqib langs de M5 door het leger op al Qaeda en de andere terreurgroepen heroverd worden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: