De interventie in Afghanistan is een grote mislukking | Uitpers

de-interventie-in-afghanistan-is-een-grote-mislukking-|-uitpers

25-12-19 06:45:00,

Uit de gelekte documenten blijkt dat de opeenvolgende Amerikaanse presidenten de publieke opinie voortdurend hebben misleid en voorgelogen. Uit het geheel valt één grote conclusie af te leiden: de oorlog in Afghanistan is een grote mislukking. Douglas Lute, een luitenant-generaal die voor het Witte Huis de oorlogen in Irak en Afghanistan moest opvolgen -wat hem de bijnaam ‘oorlogstsaar’ opleverde- verklaarde: “We hadden niet de minste idee waar we mee bezig waren”. Oorlogspropaganda moest de publieke opinie evenwel van het tegendeel overtuigen. De vaste boodschap luidde jaar na jaar dat er “vooruitgang wordt geboekt”. Want wat zou er gebeuren “als de Amerikaanse bevolking de omvang van de disfuncties zou kennen … met 2400 verloren levens [alleen gesneuvelde Amerikanen]”, vraagt Lute zich af.

Sinds 2001 werden in totaal 775.000 Amerikaanse troepen ontplooid in Afghanistan. Volgens officieel vrijgegeven cijfers sneuvelden er tot nog toe 2300 soldaten. De oorlog kostte de VS-schatkist alleen al 1000 miljard dollar, exclusief de kosten van agentschappen zoals de CIA of van de medische verzorging van de 20.589 gewonden. De menselijke tol die de Afghaanse bevolking moest dragen is nog veel zwaarder. Meer dan 100.000 mensen kwamen om.

De gelekte documenten kregen inmiddels de bijnaam ‘Afghanistan Papers’ naar analogie met de ‘Pentagon Papers’ (1971) over de mislukte oorlog in Vietnam. Ze bevatten transcripties van interviews die afgenomen zijn door de SIGAR, een speciaal opgericht agentschap dat onderzoekt hoe de middelen voor heropbouw worden besteed. Het hoofd van de SIGAR, John Sopko, bevestigde aan The Washington Post dat het Amerikaanse publiek voortdurend is voorgelogen. Wat officieel heropbouw heette, was in werkelijkheid een bodemloze put van grootschalige corruptie. Geld en contracten werden gebruikt om de loyaliteit van krijgsheren en drugsbazen af te kopen. Meer dan 90% van alle heroïne in de wereld is afkomstig van Afghaanse opiumderivaten. Volgens de VN staat de Afghaanse opiumproductie op historische recordhoogte, een gegeven dat niet past binnen de Amerikaanse goednieuwsshows.

De werkelijkheid toont een verscheurd land. De oorlog woedt in volle hevigheid en de taliban boekt jaarlijks terreinwinst. Volgens het jongste rapport van de VN-missie in Afghanistan wordt 2019 een recordjaar op het vlak van burgerdoden over de afgelopen 10 jaar. In de eerste 9 maanden van 2019 verloren al 2563 burgers het leven. Bijna een kwart vond de dood door luchtbombardementen, m.a.w. door drones of gevechtsvliegtuigen van de internationale bezettingsmacht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: