Het Turkije van Recep Tayyip Erdoğan | Uitpers

het-turkije-van-recep-tayyip-erdogan-|-uitpers

31-12-19 03:46:00,

De grootste Turkse partij, de AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi – Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van president Recep Tayyip Erdoğan, wordt geconfronteerd met een interne crisis. Verschillende prominente leden verlieten de partij. De voormalige minister van Financiën Ali Babacan stapt op 8 juli 2019 als eerste uit de partij. Kort daarop volgen Haşim Kılıç, voormalig voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Beşir Atalay, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Mehmet Şimşek, voormalig minister van Financiën. Op 13 september, tenslotte stapt ook voormalig premier Ahmet Davutoğlu samen met enkele parlementsleden uit de partij. Begin september waren ze door een disciplinaire maatregel van de partij uitgesloten vanwege hun kritische houding ten opzichte van de politieke lijn van de AKP. Zowel Babacan als Davutoğlu uitten openlijk hun bekommernis over de groeiende afstand tussen de ideologie van de partij en haar grondbeginselen en de personalisering van Erdoğan. De twee voormalige ‘zwaargewichten’ van de AKP laten weten dat ze van plan zijn om elk een eigen partij op te richten tegen 2020.

Er is echter meer aan de hand dan enkel wat prominenten die de deur achter zich dichtslaan. De leegloop op lokaal niveau is aanzienlijk. Volgens Fatma Yavuz, een voormalig lid van de Vrouwelijke afdeling van de AKP in Istanboel, hebben er tussen augustus 2018 en juli 2019 ongeveer 800.000 leden op lokaal niveau de partij verlaten. Dat is een zware klap voor de AKP die al 17 jaar over de Turkse politiek heerst. Sinds 2002 wint de partij alle verkiezingen en ze behaalt zelfs vaak de absolute meerderheid van de zetels of alleszins genoeg marge om bijna exclusief het beleid te bepalen.

De hoge inflatie en de Syrische vluchtelingencrisis (volgens het Hoog Commisariaat voor de Vluchtelingen van de VN verblijven er momenteel 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op Turks grondgebied) zijn elementen die een rol spelen voor die scherpe terugval van de AKP. De hoofdoorzaak is echter de geleidelijke personalisering van de macht door de leider van de partij en president van de republiek, Recep Tayyip Erdoğan.

Historisch gezien heeft het Turkse leger altijd een kemalistische staatsstructuur verdedigd. Het kemalisme zijn de politieke, economische en sociale principes die Kemal Atatürk, de eerste president van het moderne Turkije verdedigde. Het leger dat zichzelf karakteriseert als de “behoeder” van dat systeem heeft een aantal keren in de Turkse politiek ingegrepen om die grondwettelijke waarden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: