Publicatie VN-lijst met profiteurs van Israëlische kolonisering aanstaande – The Rights Forum

publicatie-vn-lijst-met-profiteurs-van-israelische-kolonisering-aanstaande-–-the-rights-forum

31-12-19 04:15:00,

Na lange vertraging

Lees meer over
VN-Mensenrechtenraad Zwarte lijst Kolonisering

Na lange vertraging / Publicatie VN-lijst met profiteurs van Israëlische kolonisering aanstaande

Een lijst met bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische kolonisering van Palestijns land wordt eind januari gepubliceerd. De openbaarmaking is jaren vertraagd.

De Israëlische kolonisering van bezet Palestijns land in beeld. De daarbij gebruikte zware machines worden geleverd door bedrijven als Caterpillar en Hyundai, die vermoedelijk zijn opgenomen in de binnenkort te verschijnen VN-lijstGroup 194 

Aan die vertraging komt nu een einde, aldus het Israëlische online medium Ynet, dat eerder al de hand wist te leggen op informatie over de database. In die berichten maakt Ynet melding van grote Amerikaanse en Israëlische druk om publicatie van de database te voorkomen. Die druk heeft nu de vorm aangenomen van dreigementen, schrijft Ynet. De regering-Trump zou dreigen met maatregelen tegen de VN als Amerikaanse bedrijven schade ondervinden van hun opname in de database.

De database omvat bedrijven die zijn betrokken bij de illegale Israëlische kolonisering van de bezette Palestijnse gebieden. Uit een tussentijds rapportage werd duidelijk dat 206 bedrijven in de voorlopige database waren opgenomen, waaronder 143 Israëlische, 22 Amerikaanse en vijf Nederlandse.

Achtergrond

De opdracht tot het samenstellen van de database komt voort uit de conclusies van een onafhankelijke fact-finding missie naar de effecten van de Israëlische kolonisering op de rechten van de Palestijnen. In haar op 7 februari 2013 gepubliceerde rapport beschrijft de missie de rol van bedrijven daarbij (p.20-21), en beveelt zij de VN aan die nader te adresseren (p.23). Het rapport bevat een bijlage waarin de Israëlische kolonisering tot 2012 stapsgewijs wordt beschreven.

Het duurde drie jaar voordat het rapport gevolgen kreeg. In maart 2016 kreeg de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN opdracht tot het samenstellen van ‘a database of all business enterprises involved […], to be updated annually […]’. Die database moest in maart 2017 worden overgedragen aan de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC), maar is tot op heden uitgebleven. Hoe die vertaging zich voltrok beschreven wij in oktober.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: