Trump steekt de lont aan | Uitpers

trump-steekt-de-lont-aan-|-uitpers

03-01-20 03:04:00,

Aan de Iraaks-Syrische grens (tehrantimes)

Een aanslag met voorbedachten rade op de architect van Irans tussenkomsten in de regio en op een chef van de pro-Iraanse milities in Irak. Teheran kan de dood van Qassem Soleimani gewoon niet onbeantwoord laten, met hem treft VS-president Donald Trump het hart van het Iraanse regime, tevens iemand die in eigen land populairder is dan de meeste leiders van de Islamitische Republiek. En ook Bagdad kan niet anders dan hierop reageren; plots maakt het voorstel dat de VS-troepen het land moeten verlaten, kans in de Majlis, het Iraanse parlement.

Bagdad

Heeft Trump een domme zet gedaan om de dood van een VS-werknemer op een VS-basis in Irak zo te wreken? Het is onvoorstelbaar dat de weerslag van die aanslag niet zou berekend zijn. Trump heeft de lont aangestoken van een escalatie waarvan het verder verloop onvoorspelbaar is. De escalatie van het of zelfs een oorlog om en in Irak? Of in de ganse regio?

Irak is als sinds de invasie van 2003 en de val van Saddam Hoessein inzet van rivaliteit tussen Washington en Teheran. VS-president Bush wou van het land een democratisch model voor de regio maken, en het minste wat hij daarbij kon doen was de sjiïtische meerderheid, die het niet goed had onder Saddam, aan de macht brengen.

Maar sommige van die sjiïeten hebben nu eenmaal nauwe banden met de geloofsgenoten in de Islamitische Republiek Iran, Washington zat van in het begin met hen opgescheept. En dat die Iraakse leiders de soennitische Arabische minderheid discrimineerden, droeg bij tot het succes van Daesh (IS) in het westen en noorden van het land.

De VS hadden daarop Iran en de Irangezinde Iraakse milities meer dan nodig om het kalifaat van Daesh te liquideren. En daarbij speelde generaal Soleimani een zeer grote rol. Het is een van de redenen voor de grote populariteit van de generaal in eigen land, al bleek bij de sociale onrust de voorbije twee jaar dat die interventies in Iran niet zo populair zijn.

Goed gemikt

Dat enkele van die milities in de soennitische gebieden na het verdrijven van Daesh de plak blijven zwaaien, ondermijnt Irak als ‘eenheidsstaat’. Veel soennieten en Koerden hebben liever dat de VS-troepen, ca 5200 manschappen plus “hulppersoneel” in de buurt blijven als tegengewicht.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: