Eenzijdige journalistiek over 5G. Is er sprake van censuur?

eenzijdige-journalistiek-over-5g.-is-er-sprake-van-censuur?

08-01-20 11:50:00,

De journalisten van verschillende kranten blijken hun lezers eenzijdig te informeren over de impact van de steeds verder gaande digitalisering en de komst van 5G. De voordelen worden uit-ten-treure genoemd. Nog snellere data, nodig voor het internet der dingen (voor de koelkast die aangeeft wat er op is en eigenhandig gaat bestellen) en o.a.de zelfrijdende auto. Een meerderheid van de Nederlanders is tevreden met de snelheden van het

4G+ netwerk en zit niet echt te wachten op 5G, blijkt uit recent onderzoek:

https://www.telecompaper.com/pressrelease/nederlanders-willen-wel-snel-5g-internet-maar-gaan-niet-zelf-investeren-2–1317854

Hieruit blijkt dat 13 procent volledig onbekend zijn met de opvolger van de momenteel snelste mobiele technologie (4G/LTE), laat staan met de techniek van 5G! Het zijn vooral de senioren die hiermee volledig onbekend zijn, terwijl 16-35 jarigen vaker aangeven wel bekend zijn met de technologie van 5G.

Waarom is 13% onbekend met 5G?

Het zijn vooral de senioren die niet weten hoe de techniek van alle vorige netwerken voor de mobiele communicatie werkt. Niet bekend is dat de nieuwste techniek, nodig voor 5G, zelfs heel anders gaat werken. Waar de aanwezige netwerken (2G en 3G) werken op radiogolven, gaat 5G werken met microgolven, infrarood (laserstraal)- en ultraviolette golven (ioniserende straling). Ouderen (gepensioneerden) die hun werkzame leven hebben gehad en niet zijn opgegroeid met de computer en smartphone of tablet en liever de papieren krant lezen om op de hoogte te blijven van wat er gebeurd wereldwijd en nationaal. Afhankelijk zijn van de journalist die onderzoekt, verifieert en nieuwsberichten schrijft voor de krant. Een journalist die zich moet houden aan ethische codes zoals vrijheid van meningsuiting en om objectieve informatie te verstrekken. Maar is de journalist wel objectief?

Een journalist

Bij het doorgeven van nieuws neemt de journalist de werkelijkheid zoals die is als uitgangspunt. De verificatie van feiten en de weergave van uiteenlopende standpunten belichaamt het journalistieke streven naar objectiviteit door:

-de analyse van doelgroepen en belicht het tegenstrijdige verhaal van verschillende kanten;

-gebruik te maken van verschillende bronnen en controleert deze voor bekendmaking/publicatie;

-zich actief op de hoogte te houden van trends en actuele kwesties en weet de juiste personen te bereiken;

-nieuwswaardige zaken te herkennen in de samenleving;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: