Demonstratie voor vrede in Amsterdam –

demonstratie-voor-vrede-in-amsterdam-–

09-01-20 09:01:00,

Op zaterdag 11 januari houdt een coalitie van groepen en partijen een vredesdemonstratie in Amsterdam. Het is interessant te zien dat alleen de SP zich actief inzet voor vrede, terwijl de overige politieke partijen afwezig zijn.

De SP organiseert samen met Amsterdams Vredesinitiatief en Stop Wapenhandel deze betoging tegen oorlog onder het motto “Geen oorlog met Iran”.

Escalatie

Met de aanval op de Iraanse generaal Soleimani kiest de Amerikaans president voor een verdere escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. De Nederlandse regering heeft de aanval niet veroordeeld, en een Nederlands oorlogsschip zal nog steeds naar de Perzische Golf in het Midden-Oosten gaan.

Volgens de vredesstichters kan je democratie, veiligheid en stabiliteit niet met bommen brengen.
Zij schrijven:

“De enige winnaars van zo’n oorlog zijn de olie- en wapenindustrie. Er worden miljarden verdiend ten koste van groot menselijk leed. Wij staan op tegen oorlog, tegen imperialisme en voor vrede en democratie.”

In een petitie van de actiegroep ‘Stopdebommen.nl’ wordt de regering opgeroepen zich tegen de oorlog in Iran uit te spreken.

Oorlog in het Midden-Oosten

Het Westen is sinds 2001 in een vuile oorlog verwikkeld in het Midden-Oosten. In Afghanistan (2001), Irak (2003), Libië (2011) en opnieuw Irak en ook Syrië (2014) zijn ze binnengevallen. Ook voeren ze geheime oorlogen in Jemen, Pakistan en Somalië. Hierdoor is al meer dan 18 jaar een permanente oorlog aan de gang.

Nederland levert wapens voor de oorlogen. Saillant detail is dat de Reaper drone, waarmee de aanslag op de Iraanse generaal is gepleegd, een coproductie is met Fokker in Nederland. Volgens de initiatiefnemers Amsterdams Vredesinitiatief en Stop Wapenhandel biedt Nederland aan grote wapenfabrikanten de mogelijkheid om belasting te ontduiken (ontwijken noemen ze dat liever).

Zij zeggen dat Lockheed Martin, United Technologies en Boeing hiervan profiteren. Direct na de aanslag op de Iraanse generaal schoten de aandelenkoersen van deze bedrijven omhoog.

Raketaanval

Ondertussen heeft Iran als vergelding een raketaanval uitgevoerd op twee Amerikaanse bases in Irak. Vooraf waarschuwden zij de Irakezen hiervoor. Desondanks konden de Amerikanen de raketten niet onderscheppen en richten zij materiële schade aan.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: