Superrijkdom en machtsmisbruik – Ad Broere’s Blog

superrijkdom-en-machtsmisbruik-–-ad-broere’s-blog

09-01-20 01:17:00,

In het gesprek dat ik op 8 januari 2020 met Paul Buitink had voor Café Weltschmerz werd de nadruk gelegd op de groeiende vermogensongelijkheid in de westerse wereld, waar onder in Nederland.

Steeds meer mensen zien hun koopkracht slinken en uitgaven die twintig jaar geleden nog zonder probleem konden worden gedaan, zijn niet langer haalbaar of er moet naar goedkope alternatieven worden gezocht. Binnenkort is de uitzending op YouTube te zien. Vanmorgen las ik op Beursbox een column van Tom Lassing, die ik met zijn toestemming in zijn geheel heb overgenomen. Zijn conclusie dat het onwil is van de superrijken om hun rijkdom te verdelen en dat de massale verarming daarvan het gevolg is, kan binnen de context van het huidige financiële stelsel goed worden geplaatst. Ik zie het als de zoveelste bevestiging dat zolang we blijven vasthouden aan dit op hebzucht, eigenbelang en machtsstreven gebaseerde financiële stelsel, het grootste deel van de mensheid lijdt onder de grillen van relatief weinigen. Maar daarover meer in het Weltschmerz gesprek.

WAAROM MILJARDAIRS WEINIG BIJDRAGEN (Tom Lassing)

In de VS is trickle down economics het uitgangspunt voor de regering Trump.
Maak de rijken extreem rijk en geef hen belastingmeevallers en die rijkdom zal naar beneden druppelen.
De meeste mensen zien wel in dat dit onzin is, maar ik wil het hier ook uitleggen waarom het onzin is.
Gaan we even uit van de persoon die miljardair is.
Die persoon is schatrijk en veel van de rijkdom zit in zijn bedrijf. Dat bedrijf kom ik later op, ik wil me eerst concentreren op de persoon. Deze persoon koopt een enorm huis en een enorme boot. Deze persoon eet in luxe restaurants en gaat alleen naar heel exclusieve lokaties op vakantie.
Kortom, de uitgaven blijven in een klein clubje van andere rijken. Er werken wat mensen voor die extreem rijken, maar de lonen zijn laag voor de schoonmakers en serveersters.
De lokale middenstand profiteert vrijwel niet van die miljardair.
Zou je die rijkdom van één miljardair verdelen over 1000 miljonairs, dan zou er 1000 x meer omzet zijn voor de lokale middenstand. Een miljonair koopt nog wel bij de lokale middenstand. Die miljonair gaat nog wel lokaal uit eten en die zorgt dus wel voor 1000x meer schoonmakers en serveersters die nodig zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: