Chantage Trump op Oekraïne om politiek rivaal te dwarsbomen niet origineel, Nixon en Reagan deden het hem voor – DeWereldMorgen.be

chantage-trump-op-oekraine-om-politiek-rivaal-te-dwarsbomen-niet-origineel,-nixon-en-reagan-deden-het-hem-voor-–-dewereldmorgen.be

27-01-20 08:08:00,

De Amerikaanse Senaat houdt hoorzittingen over de mogelijke afzetting van president Trump. Hij zou met druk op de president van Oekraïne gepoogd hebben presidentskandidaat Joe Biden te discrediteren. Niets origineels. President Ronald Reagan deed het met Iran, president Richard Nixon deed het met Vietnam. Trump wordt hiervoor bedreigd met afzetting, terwijl zijn talrijke andere veel ergere misdaden geen enkele aanleiding geven tot impeachment.

President Trump heeft op 25 juli 2019 in een telefoongesprek de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk gezet om een gerechtelijk onderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, vice-president onder Barack Obama en kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen. Deed hij dat niet, dan zou de reeds toegezegde economische en militaire hulp niet vertrekken.

Hunter Biden in Oekraïne

Hunter Biden, zoon van Democratisch politicus Joe Biden, was een aantal jaren lid van de raad van bestuur van Burisma Holdings, een Oekraïens aardgasbedrijf, eigendom van oligarch Mykola Zlochevsky.

Tijdens een bezoek aan Oekraïne had toenmalig vice-president Joe Biden in een openbare verklaring het ontslag geëist van de volgens hem corrupte onderzoeksrechter Viktor Shokin, die betrokken was bij een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in het bedrijf waar zijn zoon bij betrokken was.

De Raad van bestuur van Burisma in 2015. Screenshot YouTube BBC

Trump eiste dat president Zelensky een onderzoek zou starten naar mogelijke corruptie van Hunter Biden en naar de inmenging van Joe Biden om – volgens hem – een onderzoek van Burisma Holdings te stoppen. Joe Biden was op dat ogenblik reeds Democratisch presidentskandidaat.

Hij werd toen nog algemeen aanzien als de grootste kanshebber om het tijdens de verkiezingen in 2020 tegen Trump op te nemen. Als Zelensky niet deed wat Trump eiste, zou Trump aanzienlijke (en reeds afgesproken) economische en militaire hulp aan Oekraïne tegenhouden.

Business as usual

Presidenten van machtige landen – en dus ook die van het machtigste land ter wereld – die andere regeringsleiders politiek, militair of economisch onder druk zetten, het is eerder routine in de diplomatieke geschiedenis. Meestal gebeurt het achter gesloten deuren, heel af en toe openlijk.

Meerdere VS-ambassadeurs bij de VN hebben andere landen afgedreigd met economische sancties als ze in de VN-Veiligheidsraad niet stemden zoals de VS wilden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: