Wie heeft baat bij 5G?

07-02-20 09:10:00,

De wereld moet eraan geloven: het 4G-netwerk wordt vervangen door 5G. De politiek wrijft zich in de handen, want de veiling van 5G-frequenties levert miljarden op. Maar moeten wij 5G wel willen? Op elke straathoek moet een zendmast komen, de abonnementsprijs gaat omhoog. En de technologie komt hoofdzakelijk van Huawei, hofleverancier van de Chinese politiestaat. 5G maakt nóg intensieve surveillance mogelijk – door Big Tech, door China, of door allebei.

In een groot landhuis even buiten Vancouver woont een Chinese vrouw die door de Canadese autoriteiten nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Alle communicatie van en naar het landhuis, haar bewegingen – alles wordt gevolgd. Slechts bij hoge uitzondering mag zij van het terrein af, voorzien van een enkelband met gps-baken. Of haar huisarrest ooit wordt opgeheven is onbekend. In zekere zin leeft zij zoals veel Chinese burgers leven, dankzij het sociale surveillancesysteem van de Chinese regering.

De technologie voor dat systeem komt voor een belangrijk deel van Huawei, de hofleverancier van de Chinese politiestaat. Huawei werd begin jaren tachtig opgericht met een startkapitaal van 5600 dollar. Nu maakt het 108 miljard dollar omzet per jaar, werken er 191.000 mensen en is naar schatting 40 procent van de wereldbevolking voor zijn telecommunicatie afhankelijk van Huawei-apparatuur. De oprichter van Huawei is de nu 75-jarige Ren Zhengfei. De vrouw met de enkelband in het landhuis in Vancouver is Meng Wanzhou, de cfo van Huawei, en Rens oudste dochter.

De regering Trump beschouwt Huawei als een verlengstuk van het regime in Beijing en verdenkt het bedrijf ervan hun hardware te gebruiken voor dataroof, spionage en mogelijk sabotage. Je kunt dataverbindingen en -knooppunten voorzien van een ‘achterdeur’, zodat je ongemerkt kunt monitoren wat er langskomt, de zogeheten backdoors. Huawei heeft de snelste en goedkoopste 5G-apparatuur, maar Trump heeft het bedrijf aangemerkt als staatsvijandig en Amerikaanse providers mogen geen Huawei-componenten gebruiken.

De arrestatie van Meng Wanzhou, op last van de Amerikaanse Justitie, heeft daar feitelijk niets mee te maken; die berust op de verdenking dat Huawei via een Amerikaans dochterbedrijf de boycot tegen Iran heeft omzeild. Dat kan waar zijn, maar waar het de Trump-regering om gaat is het in diskrediet brengen van Huawei. De vijf grootste Engelstalige landen van de wereld, de VS, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het VK,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: