Bernie Sanders wint, media juichen over … Buttigieg en Klobuchar | Uitpers

bernie-sanders-wint,-media-juichen-over-…-buttigieg-en-klobuchar-|-uitpers

13-02-20 05:22:00,

(foto: berniesanders.com)

De voorspelde overwinning van Bernie Sanders wordt bevestigd door de uitslag in New Hampshire. Pete Buttigieg klampt aan. Verrassing is Amy Klobuchar die opnieuw derde wordt voor Elisabeth Warren en Joe Biden, die allebei onder de voorspelde verwachtingen blijven scoren. De mainstream media wijden al hun aandacht aan de tweede en de derde in de race. Sanders gaat onverminderd door.

De manier waarop de mainstream media in de VS de overwinning van Bernie Sanders in New Hampshire weergeven – of eerder, minimaliseren of negeren – ligt volledig in lijn met de berichtgeving in de weken ervoor en voorspelt niet veel beters voor de komende maanden. Een overzicht.

New Hampshire is een van de zes staten aan de noordoostelijke Atlantische kust naast Connecticut, Maine, Massachusetts, Rhode Island en Vermont (de thuisstaat van Bernie Sanders) die samen New England worden genoemd. Het zijn de eerste Britse kolonies (behalve Vermont, dat oorspronkelijk een Franse kolonie was, vermont = groene berg).

Binnen de VS hebben deze zes staten een wat aparte, specifieke culturele en politieke identiteit. Naar VS-normen zien dorpen en steden er zeer ‘Europees’ uit. Het is ook hier dat de meeste ‘oude’ gebouwen in de VS zich bevinden. Alle zes samen vertegenwoordigen ze echter slechts 14 miljoen staatsburgers.

New Hampshire omvat 24.000 km2 (België 30.000) met slechts 1,3 miljoen inwoners, waarvan 94 procent wit, 2 procent Asian en 1 procent African-American. De staat levert 23 delegates voor de Democratische Conventie van 13-16 juli 2020 in Milwaukee, Wisconsin.

Het is de staat die traditioneel altijd de eerste voorverkiezing (primary) houdt. De eerste, want in Iowa ging een caucus door (voor het verschil tussen een caucus en een primary, zie Pete Buttigieg doet een ‘Trump’: ‘winnen’ met minder stemmen dan Bernie Sanders). Bij deze primary ging de stemmentelling veel eenvoudiger en sneller dan bij de caucus in Iowa. Bernie Sanders behaalde 25,9 procent van de uitgebrachte stemmen, goed voor 9 delegates. Pete Buttigieg behaalt er eveneens 9 met 24,4 procent. De tot voor kort onbekende Amy Klobuchar doet het net als in Iowa verrassend goed met 19,8 procent van de stemmen en behaalt daarmee de 6 overige delegates voor de conventie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: