VN publiceert lijst van bedrijven die zakendoen met Israëls illegale nederzettingen – The Rights Forum

vn-publiceert-lijst-van-bedrijven-die-zakendoen-met-israels-illegale-nederzettingen-–-the-rights-forum

13-02-20 04:46:00,

Kolonisering

Lees meer over
Hadiklaim Database Michelle Bachelet Makro NOS MRDH Airbnb Booking.com UN Guiding Principles EBS PFZW Egged ABP VN-Mensenrechtenraad Israël-lobby Kolonisering

Kolonisering / VN publiceert lijst van bedrijven die zakendoen met Israëls illegale nederzettingen

Booking.com en drie andere Nederlandse ondernemingen staan op lijst van 112 bedrijven die betrokken zijn bij Israëls kolonisering van Palestijns gebied, een oorlogsmisdaad.

Een bus van Egged Bus Systems (EBS), de in Nederland actieve dochter van de Israëlische busmaatschappij Egged die in de database van de VN-Mensenrechtenraad voorkomt. Hoewel Egged sinds jaar en dag een voorname rol speelt in Israëls illegale kolonisering van Palestijns gebied, verleenden de regio Waterland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het dochterbedrijf vergunningen voor het uitvoeren van openbaar vervoer. [c] Op Delftse Wielen 

Na jarenlange vertraging publiceerde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties woensdag een lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische kolonisering van Palestijns land. In maart 2016 gaf de raad de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN opdracht tot het samenstellen van deze zogeheten database. Die moest in maart 2017 aan de raad worden overgedragen. De vertraging is, zoals wij eerder schreven, het gevolg van grote Amerikaanse en Israëlische druk om publicatie van de database te voorkomen.

Vier Nederlandse bedrijven

Op de lijst staan 112 bedrijven. Daarvan zijn er 94 Israëlisch. De overige 18 komen uit zes landen: de VS (6 bedrijven), Nederland (4), Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (ieder 3) en Luxemburg en Thailand (ieder 1). Onder de Amerikaanse ondernemingen zijn bekende bedrijven als Motorola, Expedia, Tripadvisor en Airbnb.

Verhuurplatform Airbnb besloot in november 2018 alle advertenties voor accommodaties in de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) op de bezette Westelijke Jordaanoever van zijn website te verwijderen. Dat besluit kwam Airbnb op een stroom beschuldigingen, verdachtmakingen en dreigementen van Israël en de zogenoemde Israël-lobby te staan, terwijl in Israël en de VS rechtszaken tegen het bedrijf werden aangespannen. Onder die druk draaide het platform zijn besluit terug.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: