Algoritmen en Big Data – Wakker Mens

algoritmen-en-big-data-–-wakker-mens

22-02-20 11:06:00,

Eigenlijk wilden we hier een simpele uitleg geven over wat precies een algoritme is. Maar juist deze versimpeling is in veel gevallen de oorzaak dat maar weinigen de echte essentie ervan pakken. Bovendien zijn er genoeg publicaties op internet te vinden waarvan we enkele onder dit bericht zullen linken.

Er is de laatste jaren heel wat over Big Data, Meta Data en algoritmen te doen. Veel mensen hebben de mond er van vol, maar weinigen weten bij navraag waar het precies over gaat. Deze groep van “niet wetenden” is nagenoeg identiek met diegenen die rond toeteren dat ze niets te verbergen hebben wanneer het over trackers, hackers, inlichtingen- of opsporingsdiensten gaat.
Deskundigen uit de ICT-wereld publiceren met regelmaat begrijpelijke uitleg over algoritmen en Big Data. Na het lezen van zo een uitleg lijkt het allemaal vrij eenvoudig en onschuldig. Feitelijk juist, maar zoals we het vaak zien is dit maar de halve waarheid.

Een algoritme

Een algoritme wordt graag als een stappenplan beschreven zoals bijvoorbeeld een taart bakken.
Doelstelling → ingrediënten → verwerking → taart
Dit is inderdaad een voorbeeld van een klein algoritmetje. Daar is nix mis mee.

Dat was dus de halve waarheid, waar de meeste publicaties over algoritmen dan ook klaar zijn.
Het wordt een ander verhaal wanneer deze ingrediënten bestaan uit persoonlijke data. Veel gegevens over menselijk handelen, veel gegevens over menselijk gedrag en hééééél veel privé gegevens.
Verdiepende publicaties of reportages wijzen er op dat allerlei bedrijven ons heimelijk bespioneren, wel of niet legaal, en ons allerlei zaken willen verkopen. Gepersonaliseerde advertenties, klinkt ook nog onschuldig. Immers, bijna iedereen verkeert in de illusie dat hij wakker genoeg is en zich niet ongewild laat verleiden. Bovendien is adverteren legitiem en bedrijven moeten geld verdienen.

Een zeer goede reportage van Tegenlicht weet zelfs te berichten dat bedrijven inmiddels in staat zijn om de burger niet alleen allerlei zaken op te dringen maar precies op het moment suprême, wanneer de toekomstige klant het meest ontvankelijk hiervoor is. Het “slachtoffer” verkeert op het moment van toeslaan in de meest gunstige emotionele conditie zodat deze doelpersoon bereid is met enkele kliks een peperduur jasje van lamsleer te kopen.

Alarm

Nu moeten natuurlijk alle alarmklokken gaan tingelen!

 » Lees verder