Om onze klimaatdoelen te halen wordt in de VS ‘het landschap volledig verwoest’

om-onze-klimaatdoelen-te-halen-wordt-in-de-vs-‘het-landschap-volledig-verwoest’

22-02-20 09:49:00,

In de VS wordt in razend tempo bos gekapt om te voorzien in de groeiende vraag naar biomassa in Europa. Ook het kabinet houdt vast aan biomassa als duurzame oplossing. Tot grote frustratie van veel Amerikanen. “Het landschap hier is volledig verwoest.”

Lange tijd werd biomassa gepresenteerd als oplossing voor de vraag naar duurzame energie. Maar de kritiek groeit. Zo stellen invloedrijke Europese wetenschappers dat biomassa helemaal niet duurzaam is en zien Amerikanen hoe ‘miljoenen bomen’ worden gekapt voor de Europese energiebehoefte. Volgens producenten komt dit voort uit een verkeerde perceptie. Zij zeggen gebruik te maken van het ‘mindere hout, van bomen die al ziek zijn’.

Landschap volledig verwoest
Rita Frost, een lokale milieuactiviste die zich verzet tegen de biomassa industrie, is er ontdaan van. “Het landschap hier is volledig verwoest vanwege biomassa. Als je om je heen kijkt op de plekken waar bomen worden gekapt dan is het alsof er een bom is ontploft.”

‘Alsof er een bom is ontploft’, Rita Frost met verslaggever Tom van ’t Einde op de plek waar bomen zijn gekapt. Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
Om hier verandering in te krijgen wil Rita het liefst dat Europeanen zelf zien wat ze aanrichten met hun vraag naar biomassa. “Ik wil minister Wiebes dolgraag uitnodigen zodat hij met eigen ogen kan zien wat de vraag voor biomassa betekent voor onze bossen en wat het doet met ons landschap.”

Ik wil minister Wiebes dolgraag uitnodigen zodat hij met eigen ogen kan zien wat de vraag voor biomassa betekent voor onze bossen en wat het doet met ons landschap.


Milieuactiviste Rita Frost citaat via twitter

Negatief advies
Voor Nederland geldt dat biomassa verantwoordelijk is voor bijna 61 procent van alle duurzame energie die in ons land wordt geproduceerd. Het kabinet wil voor de komende twintig jaar 14 miljard aan subsidies uittrekken om te kunnen investeren in energie uit biomassa.

Onomstreden is biomassa niet in Nederland. Zo adviseerde de stikstof-commissie onder leiding van Johan Remkes het kabinet eind vorig jaar al om te stoppen met subsidies voor het bijstoken van biomassa.

LEES OOK
Steeds meer zorgen om effecten biomassacentrales: ‘Brandende ogen, keelpijn en niet kunnen slapen van de stank’  » Lees verder