Julian Assange: internationale pers schiet wakker, hopelijk niet te laat? – DeWereldMorgen.be

julian-assange:-internationale-pers-schiet-wakker,-hopelijk-niet-te-laat?-–-dewereldmorgen.be

25-02-20 07:23:00,

Van maandag 24 tot vrijdag 28 februari 2020 vergadert de Britse rechtbank die moet oordelen over het verzoek tot uitlevering aan de VS van Australisch staatsburger Julian Assange. In Groot-Brittannië en Australië gingen grote steunmanifestaties door. Meer dan 2000 journalisten ondersteunen de eis voor zijn onmiddellijke vrijlating. Beter laat dan nooit, maar het risico dat het te laat zal zijn is aanzienlijk.

Meer en meer journalisten en media-woordvoerders in Groot-Brittannië, Australië, Duitsland, Spanje, Frankrijk en andere landen spreken hun verontwaardiging uit over de gevangenhouding van Julian Assange in een gevangenis in Londen. Zij vrezen dat zijn uitlevering aan de VS en veroordeling tot levenslange gevangenisstraf een gevaarlijk precedent is voor de persvrijheid in heel de wereld.

Zijn zaak kwam in een stroomversnelling na het rapport van Nils Melzer, VN-Speciaal Rapporteur voor Foltering in december 2019 (zie zijn getuigenis in Media negeren behandeling Julian Assange en Chelsea Manning tot eigen schade en schande).

De VS eigenen zich eenzijdig het recht toe een niet-Amerikaans journalist, die actief was buiten de VS, te veroordelen op basis van een Amerikaanse wet voor het verspreiden van geheime informatie over de VS. Als hij wordt uitgeleverd en veroordeeld is dit een precedent zonder historisch voorgaande.

Eender welke journalist, waar ook ter wereld, die voortaan nog Amerikaanse staatsgeheimen onthult, loopt dan het risico uitgeleverd te worden aan de VS. Het is de eerste maal dat de VS de Espionage Act van 1917 gebruikt om een journalist te vervolgen (voor meer achtergrond over Assange zie onder meer vorige artikels op deze website sinds 2013 tot op heden):

Vonnis Manning levensgevaarlijk voor kritische journalistiek

The WikiLeaks Files – The World According to US Empire

VN oordeelt: “Vrijheidsberoving Julian Assange is illegaal”

Lot Julian Assange ligt volledig in handen van collega-journalisten en media

De rechtszaak startte oorspronkelijk in een grote rechtszaal in het centrum van Londen, maar de rechter besliste de zaak te verplaatsen naar de kleine zaal van een lokale rechtbank vlakbij Belmarsh Prison, waar Assange wordt vastgehouden.

Er is slechts plaats voor een 25-tal toehoorders. Bijna de helft van die zitjes wordt ingenomen door Amerikaanse advocaten die de Britse openbare aanklager begeleiden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: