Uw man op de publieke tribune – Assange’s hoorzitting, dag 1 | Uitpers

uw-man-op-de-publieke-tribune-–-assange’s-hoorzitting,-dag-1-|-uitpers

26-02-20 01:42:00,

Maandag begonnen in Londen de hoorzittingen die moeten bepalen of WikiLeaks-redacteur Julian Assange aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd. Craig Murray, auteur, mensenrechtenactivist en voormaig Brits ambassadeur in Oezbekistan volgt de hoorzitting en doet verslag. Hieronder in vertaling het verslag van de eerste dag.

Woolwich Crown Court is ontworpen om de macht van de staat uit te dragen. Normale rechtbanken in dit land zijn openbare gebouwen, door onze voorouders bewust geplaatst in het centrum van de steden, bijna altijd op een steenworp afstand van een hoofdstraat. Het belangrijkste doel van hun positionering en van hun architectuur was het vergemakkelijken van de toegang voor het publiek, in de overtuiging dat het van vitaal belang is dat het recht door het publiek kan worden gezien.

Woolwich Crown Court, waar het Belmarsh Magistrates Court gevestigd is, is gebouwd volgens het tegenovergestelde principe. Het is ontworpen met geen ander doel dan het publiek uit te sluiten. Gekoppeld aan een gevangenis op een winderig drasland, ver van elk normaal sociaal centrum, een eiland dat alleen toegankelijk is via een doolhof van dubbele rijbanen, is de hele locatie en architectuur van het gebouw gebaseerd op het verhinderen van de toegang voor het publiek.

Het is omgeven door dezelfde extreem zware stalen omheining die de gevangenis omringt. Het is een zeer bijzonder object, een gerechtsgebouw dat deel uitmaakt van het gevangenissysteem zelf, een plaats waar u al schuldig wordt geacht bij aankomst en in de gevangenis zit. Woolwich Crown Court is niets anders dan de fysieke ontkenning van het vermoeden van onschuld, de incarnatie van onrechtvaardigheid in onwrikbaar staal, beton en gepantserd glas. Het heeft precies dezelfde verwantschap met de rechtspraak als Guantanamo Bay of de Lubyanka. Het is in werkelijkheid slechts de straffende vleugel van de Belmarsh-gevangenis.

Bij navraag naar faciliteiten voor het publiek om de hoorzitting bij te wonen, kreeg een Assange-activist van een personeelslid van de rechtbank te horen dat we ons moeten realiseren dat Woolwich een “antiterrorisme-rechtbank” is. Dat is de facto waar, maar in werkelijkheid is een “antiterrorismerechtbank” een instelling die onbekend is in de Britse grondwet. Inderdaad, als één enkele dag bij het Woolwich Crown Court u er niet van overtuigt dat het bestaan van een liberale democratie een leugen is,

 » Lees verder