Het CumEx-schandaal in Duitsland: het spoor leidt naar ABN Amro

02-03-20 08:58:00,

In Duitsland beginnen het Openbaar Ministerie en de pers doordrongen te raken van de essentiële rol die Belgisch-Nederlandse bank Fortis ooit speelde bij het bedenken en opzetten van de frauduleuze CumEx-handel. Rechtsopvolger ABN Amro – voor 56 procent staatsbezit – krijgt het er steeds moeilijker mee.

Donderdagochtend 27 februari is het voor de derde keer raak: een inval van Duitse opsporingsambtenaren bij een kantoor van ABN Amro in Frankfurt. Deze keer komt de inval zonder enige waarschuwing vooraf en gaat hij gepaard met groots machtsvertoon. Uit de lange rij politiebusjes en auto’s die voor het kantoor aan de Mainzer Landstraße parkeren, stromen bewapende politieagenten en opsporingsambtenaren die zich een weg banen naar de afdelingen waar zich mogelijk bewijsmateriaal bevindt dat de rol van de Nederlandse bank in de kolossale CumEx-fraude duidelijker zal maken.

De omvang van de inval maakt indruk op de Duitse pers. In het kader van het al jaren durende onderzoek naar de CumEx-fraude is ‘een dergelijke grootschalige actie zeldzaam,’ schrijft de Süddeutsche Zeitung.

De CumEx-fraude wordt in vijf verschillende Duitse deelstaten onderzocht, maar nergens zo voortvarend als in Nordrhein Westfalen

Bijzonder aan de inval is dat ditmaal het Openbaar Ministerie van de deelstaat Hessen, waar Frankfurt onder valt, niet de initiatiefnemer is. Dat was in november wel het geval, toen de opsporingsambtenaren ook al bij ABN Amro binnenvielen. Dat onderzoek richt zich op zes mannen van tussen de 50 en 57 jaar oud. In 2008 en 2009 zouden zij bij de Duitse fiscus meermalen ten onrechte dividend hebben teruggevraagd. Volgens het openbaar ministerie in Hessen ligt de schade op 53,3 miljoen euro aan teveel terugbetaalde dividendbelasting. Dat bedrag is inmiddels door het Duitse ministerie van Financiën teruggevorderd en geïncasseerd.

ABN Amro in het vizier

Deze keer heeft de officier van justitie van de deelstaat Nordrhein Westfalen de inval verordonneerd. De CumEx-fraude wordt in vijf verschillende deelstaten in Duitsland onderzocht, maar nergens zo voortvarend als in Nordrhein Westfalen. De verantwoordelijke officier van justitie, Anna Brorhilker, geeft sinds 2011 leiding aan dat onderzoek. Sinds september 2019 zijn haar activiteiten ook in de rechtbank in Bonn te aanschouwen, waar zij de openbaar aanklager is in de eerste grote strafzaak in het CumEx-schandaal. Deze maand zal zij in haar requisitoir de aanklacht tegen de hoofdverdachten in de eerste CumEx-strafzaak samenvatten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: