MIT-onderzoek: “Rapport OAS over verkiezingen Bolivia was fout en bewust misleidend” – DeWereldMorgen.be

mit-onderzoek:-“rapport-oas-over-verkiezingen-bolivia-was-fout-en-bewust-misleidend”-–-dewereldmorgen.be

02-03-20 05:34:00,

Een aantal onderzoekers van het onderzoeksinstituut MIT in de VS onderzocht de rapporten van de OAS over de verkiezingen van 20 oktober 2019 in Bolivia. De besluiten van de OAS over verkiezingsfraude blijken onjuist en vooringenomen. Ze werden onkritisch overgenomen door de media wereldwijd en ingezet als cruciaal onderdeel van de rechtse staatsgreep.

Onderzoekers John Curiel en Jack R. Williams van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze universiteiten in de VS, heeft het eindrapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) onderzocht. De OAS-rapporten waren na de verkiezingen in Bolivia van 20 oktober 2019 het voornaamste argument om president Evo Morales af te zetten nog voor het einde van zijn mandaat en te vervangen door een extreem-rechts interimpresident met een neoliberale agenda. Nader onderzoek van de cijfers, statistieken en besluiten van de rapporten van de OAS toont aan dat er geen sprake was van electorale fraude door de regering van president Morales.

Beide onderzoekers herbekeken de OAS-rapporten in opdracht van de Washington Post en stelden vast dat de “electorale onregelmatigheden” die door de medewerkers van de OAS werden geciteerd gebaseerd waren op “problematische” statistische beweringen en op foutieve informatie. Die “onregelmatigheden” zouden er volgens de OAS toe hebben geleid dat Morales een verschil van meer dan 10 procent kon beweren met de tweede kandidaat Carlos Mesa.

Het finaal OAS-rapport van 10 november versnelde de rechtse staatsgreep die leidde tot de installering van extreem-rechts volksvertegenwoordiger Jeanine Añez tot interim-president (voor meer achtergrond bij de staatsgreep zie Met ongrondwettelijke interim-president dreigt bloedbad in Bolivia, Regime Bolivia drukt neoliberale agenda door met moordende repressie en Hoe de OAS staatsgreep Bolivia mee organiseerde).

Tien procent

In Bolivia moet een presidentskandidaat 50 procent plus één van alle uitgebrachte geldige stemmen halen om verkozen te raken in een eerste stemronde. Dit kan ook als de kandidaat meer dan 40 procent haalt en als het verschil met de tweede kandidaat meer dan 10 procent bedraagt.

Curiel en Williams: “Onze onderzoeksresultaten zijn duidelijk. Er is geen statistisch significant verschil in de marge (van 10 procent) voor en na het tijdelijk stopzetten van de tellingen. Integendeel, het is zeer waarschijnlijk dat Morales wel degelijk de tien-procent-marge heeft overschreden in de eerste ronde … Er is geen statistisch bewijs voor fraude.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: