Historisch vonnis in CumEx-strafproces en de opmaat voor de grote ontrafeling

22-03-20 11:13:00,

Afgelopen week vonden in de rechtszaal in Bonn de slotpleidooien plaats van de eerste grote strafzaak tegen CumEx-handelaars die miljarden uit de staatskas roofden. FTM was aanwezig en doet verslag uit een door de coronacrisis geteisterde rechtszitting. De rechter deed vervroegd uitspraak. Het vonnis maakt de weg vrij om nog honderden bankiers aan te klagen.

Het is woensdag 18 maart, half acht ’s avonds, en de weinige aanwezigen in de rechtszaal in de rechtbank in Bonn maken zich op voor de uitspraak in de grootste naoorlogse fraudezaak in de Duitse bedrijfsgeschiedenis. Na 44 zittingsdagen, verspreid over meer dan 5 maanden, kijken zelfs de verdachten Martin Shields en Nicholas Diable reikhalzend uit naar het einde van het strafproces. De Londense bankiers zijn mentaal uitgeput en de financiering van hun teams van advocaten eist een zware tol. Het tweetal staat in deze zaak samen met de Hamburgse bank M.M. Warburg & Co en vier andere financiële instellingen terecht voor de rol die ze jarenlang speelden in het plunderen van de Duitse staatskas.

‘Tezamen en in vereniging met anderen gepleegde belastingontduiking, fraude en afpersing,’ luidt de verdenking. Dat gebeurde met zogenoemde CumEx-transacties, waarbij ingenieuze financiële constructies werden ingezet om meerdere malen dividendbelasting terug te vorderen, terwijl er maar één keer of helemaal geen dividendbelasting was afgedragen. De opbrengst – ongeveer 400 miljoen euro – werd door de deelnemende partijen onderling verdeeld en om die reden spreekt de openbaar aanklager van ‘georganiseerde misdaad’. 

Weer komen de bankiers ermee weg, luidt het oordeel in de online reacties van verschillende Duitse kranten

Door de CumEx-fraude werd de Duitse schatkist de afgelopen decennia voor een bedrag van naar schatting 5 tot 12 miljard euro benadeeld. De ontdekking van de misstand in 2011 leidde in Duitsland uiteindelijk tot maatschappelijke onrust. Sindsdien is de officier van justitie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, Anne Brorhilker, bezig met het strafrechtelijke onderzoek. Zij heeft naast Shields en Diable liefst 600 verdachten in het vizier, in 60 verschillende zaken. De rechtbank in Bonn staat op het punt om extra zittingscapaciteit te creëren om de stortvloed aan rechtszaken te kunnen verwerken. Mede om die reden is de uitkomst van dit eerste grote strafproces van het grootste belang. Hier moet een vonnis uitrollen waarmee Brorhilker en haar collega’s in andere deelstaten de strijd met de witteboordencriminelen kunnen aanbinden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: