(Geen) Nieuwe cijfers? – Wakker Mens

(geen)-nieuwe-cijfers?-–-wakker-mens

14-04-20 04:09:00,

Een WakkerMens die de Wakkermens nieuwsbrief van 8 april wakker gelezen had, maakte ons erop attent dat we in het artikel Corona – Opnieuw bezinnen een verouderde grafiek van het CBS hadden gebruikt.
Het klopt dat de gebruikte grafiek ten tijde van het verzenden van onze nieuwsbrief inmiddels vernieuwd was, niet echter toen het artikel twee weken daarvoor gepubliceerd werd.

Wij waarderen het wanneer er een appèl aan onze wakkerheid gedaan wordt. Vooral ook omdat de cijfers waarover het gaat wel iets bijzonders hebben.
Zowel de grafiek, maar ook de cijfers in de tabel waaruit de grafiek geextraheert wordt, werden op de webpagina van het CBS gedurende 3 weken niet geactualiseerd. Met andere woorden: sinds de maatregelen van kracht waren en de scholen gesloten werden, bleven deze cijfers op de 11e kalenderweek staan. Waarom het CBS niet actualiseerde, is niet duidelijk.

 

Het spel met de cijfers

Laten we eventuele misverstanden voorkomen: Ja het ronddwalende griepvirus, wat we Corona noemen, is besmettelijker dan de “gewone” griep en er treden blijkbaar sneller complicaties op.

blankOnafhankelijk van de ontwikkeling van verdere cijfers over besmetting, IC-bezetting, sterftecijfers e.d., was de piek die u in de grafiek hiernaast ziet, te verwachten. Deze grafiek lijkt de zware maatregelen te rechtvaardigen.
Lijkt, want de piek geeft niet alleen de sterfte door de griep weer, maar de totale sterfte in Nederland, dus niet alleen sterftegevallen door de ronddwalende griep.
De piek geeft ook de invloed van de maatregelen weer zoals bijvoorbeeld de gevolgen van angst, vereenzaming, vernietiging van de materiële existentie enz. Het ondermijnen van de algemene levenslust zou je kunnen zeggen.
Tegelijkertijd kan je deze piek ook als mislukking van de maatregelen lezen, immers de maatregelen waren bedoelt om juist een piek te voorkomen. De piek treedt 3 weken na ingang van de maatregelen op.

blankHet blijkt altijd weer een uitdaging cijfers te interpreteren. Ook zullen we niet in de verleiding moeten komen om Nederlandse cijfers met buitenlandse cijfers te vergelijken.
Want wanneer we de cijfers van Duitsland met Nederland vergelijken, zijn er in Nederland gelijk veel sterfgevallen te betreuren als in Duitsland. Het virus kwam tegelijkertijd in Nederland en Duitsland aan.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: