Maken de EU en de pandemie de weg vrij voor wereldwijde Israëlische spionage? – DocP

maken-de-eu-en-de-pandemie-de-weg-vrij-voor-wereldwijde-israelische-spionage?-–-docp

19-04-20 04:49:00,

(bron: Ali Abunimah in Electronic Intifada)

De coronavirus pandemie is een geweldige kans voor regeringen en spionagebedrijven om hun grip op het leven van mensen uit te breiden.

Volksgezondheidsautoriteiten zeggen dat het traceren van contacten cruciaal is om algemene lockdowns te beëindigen en nieuwe uitbraken van het virus snel te stoppen, tenminste totdat er een vaccin is ontwikkeld.

Dat betekent dat er waarschijnlijk wereldwijd een markt zal zijn voor veelbelovende bewakingstechnologie om iedereen die aan het virus wordt blootgesteld snel te identificeren. Het gevaar is dat dit soort opdringerige surveillance permanent wordt.

Een bedrijf dat deze kans wil grijpen, is de beruchte Israëlische NSO-Groep. Dit bedrijf produceert malware, Pegasus genaamd, die stiekem op de mobiele telefoon van een doelwit kan worden gezet. Het kan dan worden gebruikt om vrijwel alle privé-informatie terug te leiden naar degenen die achter de spionage zitten, waaronder opnames, screenshots, wachtwoorden en e-mail- en sms-berichten.

De veelgeprezen Israëlische technologie-industrie heeft nauwe banden met het militaire en inlichtingenapparaat van het land, dat de Palestijnen onder militaire bezetting gebruikt als onwillige cavia’s voor systemen die vervolgens op de markt worden gebracht in andere landen.

Het lijkt er nu op dat de Europese regeringen bereid zijn de vruchten van deze schandelijke onderdrukkende structuur te omarmen onder het voorwendsel dat ze de pandemie bestrijden.

Het Pegasus programma van de NSO-Groep, dat alleen aan overheden wordt verkocht, wordt in tientallen landen gebruikt tegen journalisten en mensenrechtenactivisten. Vermoedelijke gebruikers zijn onder meer Marokko, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Kazachstan.

Pegasus was ook betrokken bij de moord op Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die in 2018 naar het consulaat van zijn land in Istanbul werd gelokt en op brute wijze vermoord en in stukken gehakt.

Amnesty International, waarvan het personeel het doelwit was van de malware van de NSO-Groep, heeft het bedrijf voor de rechter gedaagd aan om hun rol bij deze schandelijke spionage te stoppen.

Ook Facebook heeft een aanklacht ingediend tegen de NSO-Groep omdat het naar verluidt zijn WhatsApp-berichtenplatform heeft gecompromitteerd om regeringen te helpen ongeveer 1400 mensen op vier continenten te bespioneren.

Real time tracking

Nu zijn privacy- en mensenrechtendeskundigen bezorgd dat de NSO-groep voorop loopt in een door de Israëlische regering gesponsorde coronavirusspionage die in andere landen zou kunnen worden overgenomen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: