Trump past Amerikaanse energiestrategie aan, door Thierry Meyssan

trump-past-amerikaanse-energiestrategie-aan,-door-thierry-meyssan

28-04-20 11:01:00,

Terwijl de aandacht van de meeste mensen in beslag wordt door de tijdspreidende maatregelen van de epidemie, stellen de Saudies de macht van hun Amerikaanse beschermer ter discussie. Een krachtmeting tussen Riyad en Washington, die de wereldeconomie al voor de verspreiding van Covid-19 ontwrichtte. President Trump overwoog om de controle over de Saudische en Venezolaanse olie over te nemen, wat hem blijkbaar aanspoorde tot het aangaan van nieuwe allianties.

JPEG - 26.8 kB
Voor President Trump is het moment van de waarheid aangebroken…

De afgelopen drie jaar hebben president Trump en zijn CIA-directeur en toenmalig staatssecretaris Mike Pompeo geprobeerd het imperialisme van hun land op te geven en te vervangen door een economische strategie. Dit veronderstelt dat Washington nog steeds de wereldleider kan zijn, mits het een krachtig leger en energieautonomie heeft.

Donald Trump heeft toestemming gegeven voor de exploitatie van beschermde gebieden, heeft de aanleg van pijpleidingen weer op gang gebracht en heeft het schalieolie-avontuur voortgezet, ook al is het van nature kortzichtig. De politieke evolutie van Saoedi-Arabië met de grootheidswaanzin van kroonprins Mohamed ben Salman werd eerst gevoerd door zoveel mogelijk geld af te persen bij elk van zijn dwazen, waarna hij in botsing kwam. Uiteindelijk heeft MBS een olieoorlog geopend, niet tegen Rusland, maar tegen de Amerikaanse schalie-industrie. Hij heeft er bewust voor gezorgd dat de prijs is gedaald van 70 dollar per vat naar minder dan 30 dollar. Deze confrontatie viel echter onverwacht samen met de Covid-19 epidemie en de duizelingwekkende daling van het wereldwijde energieverbruik. De epidemie treft ook de Verenigde Staten, waar een aantal van de hoge officieren van plan zijn een striktere staat van beleg af te kondigen en een einde te maken aan het Trump-experiment.

Deze drie realiteiten (de economische strategie van president Trump, de Saudische rebellie en de coronavirusepidemie) botsen met elkaar. Om ze te analyseren zullen we ze willekeurig van elkaar loskoppelen, waarbij we niet uit het oog mogen verliezen dat elke logica abrupt door de andere twee kan worden verstoord.

JPEG - 45.9 kB
Het Portugese spionageschip RCGS Resolute. Het liet een schip van de Venezolaanse kustwacht met zijn ijsbrekerboeg zinken in de Caribische Zee, wat op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk is.

Economische strategie

Tegenover de ineenstorting van de olieprijzen was president Trump van mening dat hij geen andere oplossing had dan de belangrijkste reserves van de wereld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: