Over de huidige tijd, deel I

over-de-huidige-tijd,-deel-i

22-05-20 07:30:00,

Net zoals de Titanic zonk en het ontstaan van wereldoorlogen achteraf altijd verklaard konden worden, maar vlak voor het uitbreken ervan nauwelijks werd opgemerkt, zie je dat mechanisme ook nu weer in werking treden.

Als konijnen zijn we verblind door de koplampen van de auto die met grote snelheid op ons afkomt.

Ingezonden door: Dienand Christe

Over de huidige tijd, deel 1                                                                                Rotterdam, 19 mei 2020

Hallo, mijn naam is Dienand Christe, 57 jaar oud, woonachtig in Rotterdam en meer dan 25 gewerkt als freelance ontwerper voor vele nationale- en internationale merken, bedrijven en instellingen in binnen en buitenland en gedoceerd aan diverse kunstacademies. Ik schrijf mijn kijk op de huidige situatie vanuit mijn vakgebied: en dat is ontwerpen.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, ik ben teleurgesteld in de meeste mensen om mij heen. Ook in veel vrienden en kennissen uit mijn directe omgeving. Zelfs ook vrienden, nu veelal collega’s, die ik nog ken van vroeger, o.a. van de Willem De Kooning Academy in Rotterdam. Als ik zo om mij heen de stemming peil dan valt mij op het totale gebrek aan het begrijpen wat er nu echt aan de hand is in de wereld. En dan heb ik het vooral over de digitale gevangenis die stap voor stap, nu, op dit moment, letterlijk voor onze neus om ons heen wordt gebouwd. Het is geen vijf voor twaalf, niet één minuut voor twaalf, ook geen tien seconden voor twaalf, maar precies twaalf uur!

In deze tijd van herdenken dwalen mij gedachte regelmatig af naar mijn oudoom; Henk van Randwijk, verzetsstrijder en medeoprichter van Vrij Nederland. En zijn bekende quote op het monument aan het Weteringplantsoen, later herbenoemd tot het H.M. van Randwijkplantsoen in Amsterdam: “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…”.

Bij de onthulling in 1970 ontging mij als klein kind uiteraard de betekenis hiervan. Pas jaren en jaren later heeft de tekst van zijn gedicht op de bakstenen muur z’n ware aard aan mij onthuld. Deze enigszins archaïsche aandoende dichtregel lees ik nu als actueler dan ooit tevoren. Wat zou hij in de huidige situatie hebben gedaan? Ik vermoed dat hij zich drie slagen in z’n graf zou omdraaien.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: